Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Η αδυναμία, διότι εν προκειμένω περί αυτού πρόκειται, της κυβέρνησης να εξαντλήσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη 4ετία, κάθε άλλο παρά εξαίρεση αποτελεί για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης. 

Και μόνον το γεγονός ότι στη διάρκεια των 30 ετών που μετρά από το 1974 η Γ' Ελληνική Δημοκρατία έχουν διεξαχθεί 15 εκλογικές αναμετρήσεις αρκεί για να αποδείξει του λόγου το αληθές: η εξάντληση της 4ετίας αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα των πρόωρων εκλογών. 

Ακόμη κι αν κάποιος βγάλει εκτός κάδρου τις τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις σε διάστημα μικρότερο του έτους από τον Ιούνιο του 1989 μέχρι τον Απρίλιο του 1990 όταν και, τελικά, κατάφερε να επικρατήσει με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και τις διπλές εκλογές του 2012, και πάλι το συμπέρασμα είναι ότι η 4ετία μόνον κατ΄εξαίρεση εξαντλήθηκε. 

Ακόμη και η πρώτη, αναθεωρητική, Βουλή μετά την 7ετή δικτατορία είχε διάρκεια ακριβώς 3 ετών από τις 17 Νοεμβρίου του 1974 μέχρι το Νοέμβριο του 1977. 

Ακολουθεί η δεύτερη κυβέρνηση Καραμανλή και, μετέπειτα, Ράλλη που... επιδιώκοντας να καθυστερήσει την ανάρρηση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία εξαντλεί σχεδόν την 4ετία. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου κερδίζει και, στα τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης σπεύδει ξανά σε εκλογές. Το αντίθετο επιλέγει το 1989, όταν πλέον βάλλεται λόγω σκανδάλων και Δήμητρας Λιάνη και ο Μητσοτακης επελαύνει. Οι εκλογές του 1989 πραγματοποιούνται 4 χρόνια και... 14 ημέρες μετά τις προηγούμενες αλλά κυβέρνηση δεν δίνουν. Ακολουθούν δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις ( 5/11/1989 και 8/4/1990) προκειμένου ο Μητσοτάκης να εξασφαλίσει 150 βουλευτές, που συν τον Κατσίκη του έδωσαν τελικά την απόλυτη πλειοψηφία. 

Παρά τις αστοχίες, τις εντάσεις, την υπονόμευση στο εσωτερικό αλλά και την πολεμική η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέχει σχεδόν τρεισήμισι χρόνια, τελικά οδηγείται σε εκλογές και στις 10 Οκτωβρίου 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει. Όχι όμως για πολύ. Η υγεία του κλονίζεται, το ΠΑΣΟΚ διχάζεται αλλά ο Κώστας Σημίτης που τον διαδέχεται καταφέρνει να κερδίσει το Μιλτιάδη Έβερτ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1996, λιγότερο από τρία χρόνια από την προηγούμενη εκλογή. Οι επόμενες κάλπες, του 2000, στήθηκαν ένα εξάμηνο νωρίτερα από την κανονική ημερομηνία κατόπιν της συμφωνίας Σημίτη -Καραμανλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Απρίλιο του 2000, σε μία οριακή εκλογή, ο Κ. Σημίτης κερδίζει άλλη μία τετραετία.

Την οποία και σχεδόν εξαντλεί καθώς μόνον λόγω των επικείμενων ολυμπιακών αγώνων οι κάλπες στήνονται ένα μήνα νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2004, με μεγάλο νικητή τον Κώστα Καραμανλή. Η πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή διαρκεί 3,5 έτη και το Σεπτέμβριο του 2007, με την επίκληση της... οικονομικής κατάστασης ο τότε Πρωθυπουργός οδηγεί τη χώρα στις κάλπες. Και κερδίζει αλλά με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που σε διάστημα 25 μηνών τον εξωθεί εκ νέου σε εκλογές. Εν τω μεταξύ έχει ενσκήψει η κρίση, λεφτά δεν υπάρχουν, οπότε και ο μεγάλος νικητής του 2009 Γιώργος Παπανδρέου παραμένει Πρωθυπουργός σχεδόν μία διετία, παραχωρεί τη θέση του στον Λουκά Παπαδήμο και ακολουθούν οι διπλές κάλπες του Μαϊου – Ιουνίου του 2012. 

Συνοπτικά, σε 15 εκλογικές αναμετρήσεις και 30 χρόνια μεταπολίτευσης, μόλις 3 από τις κοινοβουλευτικές περιόδου εξήντλησαν ή έφτασαν πολύ κοντά στην 4ετία. Άρα, και από στατιστικής άποψης, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της δικομματικής κυβέρνησης...