Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

«Το σύνδρομο του σκορπιού, εμφανίζει η κυβέρνηση», ισχυρίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απελπισμένη κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κερδίζει πολιτικό χρόνο, αλλά αντίθετα «βουλιάζει μέσα στην πολιτική της ανυπαρξία». Για τα ίδια στελέχη θεωρείται τουλάχιστον ως κοινοβουλευτικό παράδοξο, μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την τρόικα, να μην εμπιστεύεται τους υπουργούς της και επί της ουσίας να μεταθέτει «το βάρος της πολιτικής της ύπαρξης, στους ώμους των βουλευτών της, επιδιώκοντας να τους εκθέσει».

Ταυτόχρονα επισημαίνουν το σχεδόν αυτονόητο «αν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, τότε τι θα πράξουν στην περίπτωση που διαφωνούν με μέτρα της τρόικα, τα οποία η κυβέρνηση θα εντάξει στον προϋπολογισμό»;

Ουσιαστικά, θέτουν ζήτημα αξιοπιστίας ενός εκάστου των βουλευτών, οι οποίοι καλούνται να δώσουν πειστική απάντηση στο ερώτημα αν «μπορεί η κυβέρνηση να έχει και τον σκύλο χορτάτο, και την πίτα ολόκληρη».

Παράλληλα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη στάση των ανεξάρτητων βουλευτών, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ήδη δημοσιοποιήσει την αρνητική τους ψήφο, αφού η «δεξαμενή» αυτή, αποτελεί το «στόχο» της κυβέρνησης, ώστε να εμφανίσει την εικόνα πως «κάποιοι εξ αυτών έστω και υπό τη δαμόκλεια σπάθη της μη επανεκλογής τους επιστρέφουν στη ΝΔ».

Παράλληλα παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Χ. Τρικούπη, αφού δεν τους διαφεύγει της προσοχής το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η ανατριχίλα που προκαλεί μια ενδεχόμενη κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου και
βουλευτών που αυτός ελέγχει.

Πληροφορίες που φτάνουν στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «παραγγελιές» βουλευτών και στελεχών του άλλοτε κραταιού
Κινήματος με την επωδό «το πρόβλημα δεν το έχουν οι βουλευτές αλλά η κυβέρνηση» με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Βουλευτές του κόμματος επισημαίνουν και μία ακόμα παράμετρο. Με δεδομένο ότι η πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης «περνάει» και με 120 ψήφους επί των παρόντων βουλευτών, αναρωτιούνται «τι θα σημαίνει για την κυβέρνηση, αν δεν ψηφιστεί από 151 βουλευτές, πως θα διαχειριστεί τότε το μείζον πολιτικό ζήτημα που θα προκύψει»; Και λίγο διαφορετικά «αν συγκεντρώσει 155 βουλευτές θα έχει αποκαταστήσει το τρωθέν κύρος της στην κοινωνία;".

Πάντως συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα εκτιμούσαν πως «αν πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να σταματήσει την εκλογολογία, πέτυχε το ακριβώς αντίθετο, να τη συντηρεί η ίδια με ορίζοντα της ήττα της».