Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκου είχε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπου τέθηκαν τα ζητήματα της ακτοπλοΐας, του μεταναστευτικού και των άνυδρων νησιών.

Κατά τη συνάντηση διερευνήθηκαν οι δυνατότητες παρέμβασης στην υφιστάμενη κατάσταση στην ακτοπλοΐα, με ζητούμενο τη καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των νησιωτών στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, πολύ δε περισσότερο κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συζήτηση για το μεταναστευτικό πρόβλημα, με δεδομένη την συνεχή αύξηση των μεταναστευτικών ροών, το κύριο βάρος των οποίων καλείται να «σηκώσει» το Νότιο Αιγαίο. Ο περιφερειάρχης ζήτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Όσον αφορά τα άνυδρα νησιά, λόγω της προβληματικής και αναποτελεσματικής λειτουργίας των αφαλατώσεων, συμφωνήθηκε η προώθηση ολοκληρωμένου σχεδίου από πλευράς του υπουργείου Ναυτιλίας, εξοπλισμού των άνυδρων νησιών, είτε με μονάδες αφαλάτωσης στα νησιά που δεν διαθέτουν, είτε με παρεμβάσεις αποκατάστασης στις υφιστάμενες προβληματικές αφαλατώσεις.