Aιχμές για μη εφαρμογή των νόμων και μη σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων, χωρίς όμως να κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα, άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου σε εκδήλωση, με τους δικαστές να ζητούν άμεση λύση για το ζήτημα των αναδρομικών.

Ο εορτασμός της 28ης επετείου καθιερώσεως του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου προστάτη των δικαστικών λειτουργών έγινε με δοξολογία στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση και εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή. Τον διοργάνωσαν οι δικαστικές ενώσεις της χώρας, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, των δυο γενικών γραμματέων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γεωργίου Σούρλα και Νικόλα Κανελλόπουλου, του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Αθανάσιου Κουτρουμάνου και Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αντίστοιχα. 

«Στη Δημοκρατία όλοι μας και όλα, ακόμα και οι δικαστικές αποφάσεις, μπορούν να είναι αντικείμενο κριτικής. Αυτό δεν το αρνείται κανείς. Τούτο όμως δεν μπορεί να φθάνει ως την άρνηση εφαρμογής των νόμων ή το μη σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Επισήμανε ακόμη ότι και οι νόμοι αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις μπορεί να είναι ατελείς και για αυτό όπως είπε- έχουν προβλεφθεί τρόποι να ανατραπούν. «Οι μεν νόμοι με νέα νομοθεσία ή με δικαστική απόφαση που θα κρίνει τη συνταγματικότητά τους, οι δε δικαστικές αποφάσεις μπορούν να επανακριθούν σε ανώτερο βαθμό», είπε ο κ. Αθανασίου και προσέθεσε: «Όποιος θεωρεί πως στη Δημοκρατία υπάρχουν άλλοι τρόποι να ανατρέψει είτε τους νόμους είτε τις δικαστικές αποφάσεις σφάλλει, και πιθανότατα κινείται από ταπεινά ή ιδιοτελή αίτια».

Απευθυνόμενους δε προς τους δικαστές και εισαγγελείς, ο κ. Αθανασίου επισήμανε:

«Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, να παράσχουμε ακόμα μεγαλύτερο δίκτυ προστασίας στον αδύναμο πολίτη. Φυσικά χρειάζονται χρήματα, νέες υποδομές και άλλες υλικές προϋποθέσεις, αλλά μην ξεχνάτε ότι το κύριο δομικό στοιχείο της μεταρρύθμισης είμαστε εμείς, οι θεματοφύλακες της. Και εμείς, επειδή γνωρίζουμε τον ρόλο μας και τον σεβόμαστε, θα πάμε την ελληνική Δικαιοσύνη πιο μπροστά, κόντρα στο λαϊκισμό, κόντρα στα συμφέροντα και κόντρα σε όσους επιθυμούν μια Δικαιοσύνη φοβική και ποδηγετούμενη...».

Η «απάντηση» των δικαστών

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να μεταφέρει στην κυβέρνηση τη δυσαρέσκεια των δικαστικών λειτουργών για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Μισθοδικείου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αποδοχές της. «Περιμένουμε λύση άμεσα» ανέφερε η κυρία Θάνου.

Στην εκδήλωση, εκ μέρους των δικαστικών ενώσεων μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, η οποία μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Ποιος καταστρέφει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς; Ο δικαστής που είναι υποχρεωμένος να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων και τις πέρα και έξω από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου εκτροπές του κρατικού μηχανισμού της εκτελεστικής λειτουργίας; Ή ο πολιτικός που αμφισβητώντας συνειδητά το θεσμικό ρόλο της δικαιοσύνης αρνείται, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους, να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις επειδή παρεκκλίνουν των δημοσιονομικών στόχων της κυβερνητικής πολιτικής;».

Ακόμη, η κυρία Γιανναδάκη έκανε λόγο για «ακατάσχετη μνημονιακή πολυνομία», αλλά και για συνεχείς επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης με επιλεκτική κριτική των δικαστικών αποφάσεων.

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας της ΕΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα ίσως είναι η μη συμμόρφωση της Πολιτείας με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Η ίδια επισήμανε πως η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και όχι με κριτήριο αν οι αποφάσεις αυτές είναι αρεστές ή όχι στην κυβέρνηση.
Στην εορταστική εκδήλωση συμμετείχε και η ορχήστρα του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν δικαστικοί λειτουργοί από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, ο γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο τέως υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, δικαστές και εισαγγελείς, κ.ά.