Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος 

«Τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου στην ψηφοφορία στη Βουλή;». Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται από τη μέρα που ανακοινώθηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Το ερώτημα βεβαίως δεν απασχολεί την επικράτεια αλλά το μικρόκοσμο του πασοκικού σιναφιού. Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι πολλές και από πολλές κατευθύνσεις για το τι πρέπει να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός κατά την ψηφοφορία.

Υπάρχουν εκείνοι που λένε πως ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει ψυχρά να καταψηφίσει την κυβέρνηση και αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είναι ανακόλουθος με όσα έγιναν την 1η Σεπτεμβρίου, όταν το πλήθος που ο ίδιος είχε συγκεντρώσει στο Ζάππειο κραύγαζε ενώπιον του Ευάγγελου Βενιζέλου «Γιώργο γερά να πέσει η δεξιά». Αν όχι τώρα, τότε πότε; θα κάνει την κίνηση του ο πρώην πρωθυπουργός αναρωτιούνται οι υποστηρικτές αυτής της άποψης.

Κάποιοι άλλοι λένε πως ο κύριος Παπανδρέου έχει και το χαρτί της αποχής.

Οι πιο ψύχραιμοι πάντως σημειώνουν πως ο πρώην πρωθυπουργός δε θα κάνει στην παρούσα φάση καμία κίνηση με την οποία θα μπορούσε να κατηγορηθεί πως υποσκάπτει το έργο της κυβέρνησης.

Πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη καλού κακού έχουν προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου ή όποιος άλλος καταψηφίσει θα διαγραφεί αυτομάτως, αν και οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν θα είναι ευρύτερες σε σχέση με τον μικρόκοσμο του ΠΑΣΟΚ.

Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είχε ένα κόμμα καθαρό από διαφωνούντες και παπανδρεικούς.

Οι πρώτες κρούσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν πως δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.