Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου και της Συγγρού για επανασυσπείρωση της κεντροδεξιάς. Η επιχείρηση με τον κωδικό «ενωμένη ΝΔ» εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και σύμφωνα με πληροφορίες  έχει αρχίσει και καταγράφεται εισροή μικρομεσαίων στελεχών στις τάξεις του κόμματος.

Η σημερινή κεντρική εκδήλωση της ΝΔ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αποτελεί μια καλή ευκαιρία να σταλεί μήνυμα ενότητας της κεντροδεξιάς.

Το γεγονός της παρουσίας των δυο πρώην Πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Κώστα Μητσοτάκη, αλλά και στελεχών όλων των τάσεων, όλων των προέδρων και όλων των εποχών, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι το κόμμα σε επίπεδο τουλάχιστον κορυφής προσπαθεί να στείλει μήνυμα ενότητας. Το κρίσιμο στοιχείο είναι να καταφέρει να ενωθεί και στη βάση και να επιστρέψουν όντως κεντροδεξιοί ψηφοφόροι στη ΝΔ.

Η ηγετική ομάδα με αργά, μεθοδικά και αποτελεσματικά βήματα, κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμαχία με τις παραδοσιακές οικογένειες της κεντροδεξιάς στο δρόμο προς τις εκλογές…Παράλληλα η παρουσία στην εκδήλωση στελεχών, όπως π.χ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, αποτελούν ένα σαφές δείγμα της απόφασης του Πρωθυπουργού να μην μείνει στο παρελθόν.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε πει την περίφημη φράση για το «σφουγγάρι» το 2010, λίγο καιρό μετά την εκλογή του και πλέον φαίνεται ότι το κάνει πράξη, μην θέτοντας βέτο στην ενεργοποίηση και συστράτευση προσώπων από το παρελθόν που δεν έχουν καμία σκιά και δεν υπάρχει ηθική απαξία για τη στάση τους στην πολιτική.

Εκτός από τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, δεν έχει περάσει απαρατήρητη και η πρόσκληση στον Πέτρο Δούκα, ο οποίος και μίλησε στη Χαλκιδική για τον πεθερό του, τον εκλιπόντα Μιλτιάδη Έβερτ που ήταν πρόεδρος την περίοδο 1993-1997.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει αντιδικία με τους «καραμανλικούς», παρά τα όσα γράφονται και λέγονται και σύμφωνα με πληροφορίες σήκωσε το τηλέφωνο και ενημέρωσε τον πρώην Πρωθυπουργό προ ημερών για την κίνησή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Επίσης υπάρχει επαναπροσέγγιση με την ομάδα των «Εβερτικών» και είναι σαφές ότι διαπιστώνεται και μια αποκατάσταση των σχέσεων με ιστορικά στελέχη του συγκεκριμένου μπλοκ, όπως με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα.

Με την οικογένεια Μητσοτάκη υπάρχει η παραδοσιακή ψυχρότητα, αλλά λόγω εκλογών, επιβεβαιώνεται το ρητό, «η ισχύς εν τη ενώσει» και οι όποιες πολιτικές διαφορές μπορεί να περιμένουν!

Δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά ο Πρωθυπουργός, καθώς το κυβερνών κόμμα κινείται σε εκλογική τροχιά, με κύριο στόχο τη συσπείρωση της κομματικής βάσης μετά και τις αρνητικές δημοσκοπήσεις που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Και ενώ ο μηχανισμός της Συγγρού αρχίζει να κινητοποιείται ώστε το κόμμα να είναι πανέτοιμο ανά πάσα στιγμή για εκλογές, κορυφαίοι υπουργοί επιχειρούν να υπερασπιστούν τόσο το έργο της κυβέρνησης όσο και την προσωπική πολιτική τους διαδρομή. 

Παράλληλα την επόμενη περίοδο, ως αντίβαρο στις 13 θεματικές περιφερειακές συνδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, θα ξεκινήσει στοχευμένες περιοδείες και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς