current views are: 1

4 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση12:16

Βενιζέλος: Δεν χρειαζόμαστε την τρόικα – «Όχι» σε νέο πρόγραμμα

«Δεν χρειαζόμαστε πλέον την τρόικα» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δημοσίευση 12:16’
αρθρο-newpost

«Δεν χρειαζόμαστε πλέον την τρόικα» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν χρειαζόμαστε πλέον την τρόικα» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais τονίζει πως «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η οποιαδήποτε συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα, γιατί σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο είναι σε θέση να προχωρήσουμε».

«Η κρίσιμη συζήτηση είναι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και ο Κλάους Ρέγκλινγκ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) που είναι και ο κύριος δανειστής μας, παρουσιάζει συχνά αποδείξεις για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μετά το κούρεμα. Έχουμε πλέον ένα καλό προφίλ ωριμότητας και η εξυπηρέτηση του χρέους είναι εντελώς αποδεκτή, λιγότερο από το ήμισυ από ό,τι πριν από την κρίση» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.

Όπως σημειώνει, μετά από επτά χρόνια ύφεσης η κατάσταση της Ελλάδα παραμένει δύσκολη:

«Το χειρότερο είναι η ανεργία, σχεδόν στο 27%. Αλλά τώρα πλέον, η Ελλάδα έχει ένα εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα, κυκλικά προσαρμοσμένο, που είναι καλύτερο κι από αυτό της Σιγκαπούρης. Έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα και να ξεκινήσουμε την έξοδό μας από την κρίση και το μνημόνιο. Αλλά ο πρώτος παράγοντας για μια πραγματική αλλαγή είναι η πολιτική σταθερότητα, μια νέα αφήγηση και η εμπιστοσύνη των πολιτών στις προοπτικές της ζωής μετά την κρίση».

«Μετά από πέντε χρόνια, έχουν γίνει πολλές δύσκολες συζητήσεις», συνεχίζει ο κ. Βενιζέλος και συνεχίζει λέγοντας πως «ο πυλώνας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι μια εθνική επιλογή, αλλά αυτή η γρήγορη και σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή δεν ήταν επιλογή μας».

Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται την οργή του κόσμου, αλλά «πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β’. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, το Κοινοβούλιο απέρριψε το πρώτο πρόγραμμα, αλλά το δεύτερο ήταν σκληρότερο» είπε χαρακτηριστικά.


σχετικα αρθρα