current views are: 2

4 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση12:41

Η κυβέρνηση περιμένει ψήφο εμπιστοσύνης και από το Βερολίνο

Ευνοϊκή για την διαπραγμάτευση με την τρόικα κρίνεται από τα κυβερνητικά στελέχη καθώς θα διεξάγεται παράλληλα με την  τριήμερη συζήτηση στην βουλή .

Δημοσίευση 12:41’
αρθρο-newpost

Ευνοϊκή για την διαπραγμάτευση με την τρόικα κρίνεται από τα κυβερνητικά στελέχη καθώς θα διεξάγεται παράλληλα με την  τριήμερη συζήτηση στην βουλή .

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Ευνοϊκή για την διαπραγμάτευση με την τρόικα κρίνεται από τα κυβερνητικά στελέχη καθώς θα διεξάγεται παράλληλα με την  τριήμερη συζήτηση στην Βουλή.

Η ψήφος εμπιστοσύνης θα  αποτελέσει ουσιαστικά και την αμέριστη στήριξη των βουλευτών στους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Και αν συμβεί αυτό όπως εκτιμάται από πηγές του Μαξίμου τότε η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα και μάλιστα με θετικό πρόσημο, αφού ουδείς θα ασχολείται με τα σενάρια εκλογών και έτσι θα πιεστούν και οι εταίροι μας να δώσουν σαφείς απαντήσεις για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος .

Με δεδομένο ότι οι εταίροι επιθυμούν πολιτική σταθερότητα και σταθερό συνομιλητή για το χρέος «η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή επιτυγχάνει αυτό το σταθερό πολιτικό περιβάλλον που είναι απαραίτητο» έλεγε στο newpost στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.

Η στήριξη κυρίως από την πλευρά του γερμανικού παράγοντα προς τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης  θα επαναβεβαιωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου δηλώνει η ίδια κυβερνητική πηγή. Και αυτό θα γίνει διότι όσο προχωρά η διαπραγμάτευση οι εταίροι θα πειστούν ότι τα ανοιχτά θέματα κλείνουν ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό θα είναι για μια ακόμη φορά μεγαλύτερο από αυτό που υπολογίζουν οι τεχνοκράτες της τρόικας .

Πολιτικά η κίνηση της κυβέρνησης δίνει την δυνατότητα στον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει από το βήμα της βουλής στην ανάπτυξη του σχεδίου για την οριστική απεμπλοκή από το μνημόνιο στέλνοντας έτσι και ένα επιπλέον μήνυμα τήρησης των δεσμεύσεων στους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι σαφής. Επιθυμεί να μην παγώσει η συζήτηση για το χρέος με την δικαιολογία της πολιτικής αστάθειας. Ήδη από το εξωτερικό υπήρξαν φωνές ότι η συζήτηση για το χρέος δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το περιβάλλον οπότε μια ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή και αμέσως μετά η ψήφος εμπιστοσύνης , απομακρύνει , σύμφωνα με την κυβέρνηση ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


σχετικα αρθρα