Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης-Λυμπερίδης

Μία εφ' όλης της ύλης ομιλία έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, εκπέμποντας ηχηρά μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματος, ενώ εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός – ενόψει και της κρίσιμης συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης- αφού ευχαρίστησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος που ψήφισε τα δύσκολα μέτρα άφησε αιχμές προς όσους βουλευτές διαφωνούν: 

«Είναι κρίμα να υπάρχουν έστω και ελάχιστες εξαιρέσεις. Ο κόσμος το βλέπει αυτό, τις εξαιρέσεις αυτές. Και δεν του αρέσει…»

Στρέφοντας το βλέμμα του στις πρόσφατες κυβερνητικές αρρυθμίες – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις δηλώσεις του Αργύρη Ντινόπουλου την περασμένη Παρασκευή- διαμήνυσε: 

«Ο κόσμος είναι αυστηρός, και με όσους από μας, βουλευτές και υπουργούς ακόμα, καμιά φορά αντί να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια, παίζουν και προσωπικά παιγνίδια. Αντί να βοηθούν ώστε να διορθωθούν τα όποια λάθη, καμιά φορά σπεύδουν να διαφημίζουν την προσωπική τους διαφωνία».

Επανέρχεται το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης

Πέραν των μηνυμάτων προς το εσωτερικό, ο πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης προαναγγέλλοντας ότι η συζήτηση θα ανοίξει το προσεχές διάστημα. Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα, σημείωσε πως μέχρι τον Ιούνιο του 2016, όταν λήγει η θητεία της Βουλής, «θα έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη φάση». 

«Και στην επόμενη Βουλή θα ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση για να εφαρμοστεί το νέο Σύνταγμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» είπε και παρουσίασε τις βασικές αιχμές της προωθούμενης αλλαγής: 

*Σταθερότητα: Ο τρόπος εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας θα αλλάξει ώστε, όπως είπε «να μην μπορεί όποιος θέλει να προκαλεί πρόωρες κάλπες».

*Αντικατάσταση της διάταξης «περί ευθύνης υπουργών»: Σε αυτό το σημείο κ. Σαμαράς είπε ότι πρέπει «να αποκατασταθεί η διάκριση και η ισορροπία των εξουσιών μεταξύ τους, με το ασυμβίβαστο, για παράδειγμα, βουλευτή υπουργού, αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή».

*Ειδικό δικαστικό σώμα που θα κρίνει τη συνταγματικότητα κάθε νόμου μία φορά: Όπως σημείωσε σκοπός είναι να μην «να καταπίπτουν οι νόμοι στο ένα δικαστήριο και να εφαρμόζονται στο άλλο».

*Δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων: Έτσι, σημείωσε «θα σταματήσει τη φυγή των παιδιών μας στο εξωτερικό, αλλά και θα ανεβάσει και τη δημόσια Ανώτατη Παιδεία, μέσα από τον ανταγωνισμό της με την ιδιωτική».

*Μόνιμος εκλογικός νόμος: Σκοπός είναι να υπάρξει ανανέωση και του πολιτικού προσωπικού αλλά και διαφάνεια στα οικονομικά της πολιτικής και των κομμάτων.

«Απενοχοποιήσαμε την επιχειρηματικότητα»

Ο πρωθυπουργός έκανε εξάλλου εκτενέστατη αναφορά και στη μεταμνημονιακή εποχή. «Η ελληνική οικονομία για πρώτη φορά μπαίνει στην ανάκαμψη (...). Ήδη οι ενδείξεις από τους τζίρους των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Και σε διάφορους κλάδους της οικονομίας», είπε, εκπέμποντας μήνυμα αισιοδοξίας για τη συνέχεια. 

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη μείωση της ανεργίας, λέγοντας πως πρωτίστως πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, πρέπει «να εξαλειφθεί τελείως η ανελέητη γραφειοκρατία και να υπάρξει ρευστότητα από τις τράπεζες», ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, που όπως είπε «εχουν δώσει τα πρώτα αποτελέσματα, θα προχωρήσουν πολύ περισσότερο».

Υποσχέθηκε πως σύντομα η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη δεκάδα των φιλικότερων χωρών προς την επιχειρηματικότητα, λέγοντας πως «αυτή είναι η μόνη εγγύηση για πλήρη απασχόληση».

«Απενοχοποιήσαμε την επιχειρηματικότητα», είπε και προσέθεσε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει τους μικρομεσσαίους και τους αγρότες.

Σε αυτό το πλαίσιο περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που ήδη έλαβε η κυβέρνηση. «Με το νέο σύστημα που θα ισχύσει ως το τέλος του μήνα, μια νέα μικρομεσαία επιχείρηση σε αρκετούς κλάδους, μπορεί να ανοίξει πλέον μέσα σε μια μέρα μόνο».

Ταυτόχρονα σημείωσε πως ο «συμψηφισμός του ΦΠΑ, που ήδη ξεκίνησε πριν λίγες μέρες δίνει μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις. Όπως και η ταχύτατη επιστροφή ΦΠΑ μέσα σε λίγες μέρες, θα γίνει και αυτό, για τον συνεπή φορολογούμενο».

Αναφέρθηκε και στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί αύριο, λέγοντας πως θα περιλαμβάνει τις τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, τη συνέχιση του 13% ΦΠΑ στην εστίαση, τη μείωση στο φόρο πετρελαίου κατά 30% αλλά και την αύξηση των δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο.

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως προωθείται σχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», σε συμφωνία με τις τράπεζες και το δημόσιο. Έκανε λόγο για γενναία ρύθμιση που όπως είπε «θα είναι αληθινή ανακούφιση που δίνει ώθηση στην αγορά, χωρίς όμως να δημιουργεί κινδύνους στην οικονομία». 

Τα επόμενα βήματα

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περισσότερες φοροελαφρύνσεις, αλλά και σε αυξήσεις μισθών σε δημόσιους λειτουργούς, με την προϋπόθεση να διατηρηθούν τα πλεονάσματα.

«Πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλήσουμε για τον επόμενο γύρο των φορολογικών μειώσεων» είπε χαρακτηριστικά και ανέλυσε τη σκέψη του: 

*Ο φόρος φυσικών προσώπων, θα να πέσει το ανώτατο στο 33% από το 42% που είναι σήμερα. 

*Ο φόρος επιχειρηματικών κερδών θα να φτάσει στο 15% από 26%. 

*Το ΦΠΑ όλων των κατηγοριών, που θα υποχωρήσει και θα εκλογικευτεί. 

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, «καρφιά» στον Αλέξη Τσίπρα

Ο Αντώνης Σαμαράς, δεν παρέλειψε να επιτεθεί με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα

«Δεν “μοιράζουμε εμείς λεφτά” που δεν υπάρχουν. (...) Δεν επιστρέφουμε στο λαϊκισμό και στα ελλείμματα», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: 

«Δίνουμε αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία. Το έγκλημα διώκεται. Οι τρομοκράτες συλλαμβάνονται. Τα σχέδια τους ματαιώνονται.Και δεν είναι τυχαίο, εδώ και δεκαετίες, οι τρομοκράτες χτυπούν ανθρώπους απ’ αυτήν την παράταξη. Και σήμερα το ίδιο κάνουν. Μέχρι και τα γραφεία μας σχεδίαζαν - και το λέω επιβεβαιωμένα, μετά λόγου γνώσεως - να χτυπήσουν. Σχεδίαζαν αληθινό μαζικό έγκλημα! Όμως τους αντιμετωπίσαμε και τους εξουδετερώσαμε. Γιατί δεν τους χαϊδεύουμε! Τους κυνηγάμε. Δεν προσπαθούμε να τους αφήσουμε ελεύθερους με δικονομικά τεχνάσματα. Αυτό τα κάνουν άλλοι. Εμείς τους συλλαμβάνουμε».

Συνεχίζοντας την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ο κόσμος χόρτασε παραφιλολογία, χόρτασε ψέματα, ψεύτικες υποσχέσεις που τελικά οδηγούν σε εφιάλτες».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, αν και δεν τον κατονόμασε, αφήνοντας αιχμές κατά του πρόσφατου ταξιδιού του στο Βατικανό, αλλά και στο Άγιον Όρος:

«Κάποιοι φόρεσαν χαμόγελο ηθοποιού, σταυρό χριστιανού και κοστούμι ευρωπαίου ... Ο πολιτικός πρέπει να είναι και ηθοποιός, για χάρη μίας επιτυχημένης πολιτικής για τον τόπο όχι μιας παράστασης καταστροφικής για τον τόπο».