Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου ήλθαν να επιβεβαιώσουν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο μια πραγματικότητα που περιέγραφε εδώ και καιρό η αντιπολίτευση και ηρνείτο πεισματικά η κυβέρνηση.

Τα διαδοχικά λάθη, η έλλειψη συντονισμού, οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις, η πολυγλωσσία των βουλευτών της ΝΔ, τα επικοινωνιακά λάθη, αλλά και η επικαιρότητα, όπως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλάζουν σταθερά το πολιτικό σκηνικό στη χώρα και δημιουργούν νέα δεδομένα.

Η κυβέρνηση δείχνει να τα έχει… χαμένα και παραμένει εγκλωβισμένη από προβλήματα που δεν μπορεί να επιλύσει, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση παγιώνει, σύμφωνα με τις μετρήσεις μια διαφορά υπέρ της.

Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού πάντως η αισιοδοξία παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο για το μέλλον, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη σχέδιο για να δημιουργηθεί διέξοδος από την κρίση.

Προς το παρόν, τα μέλη της κυβέρνησης απαντούν στις επιθέσεις που δέχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ με αντεπιθέσεις, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση, ενώ έχουν αρχίσει να αμφισβητούν και τις δημοσκοπήσεις.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν, ότι το σκηνικό θα αλλάξει σύντομα και δίνουν μεγάλη σημασία στις φοροαπαλλαγές που θα ενσωματωθούν στον προσχέδιο του προϋπολογισμού και στο σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα δάνεια». Ωστόσο κομβικής σημασίας είναι και η κίνηση της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης η οποία θα της δώσει την δυνατότητα να παρουσιάσει το αφήγημα της για την μετά μνημόνιο εποχή και να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική της ομάδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η αισιοδοξία κυριαρχεί, παρά την ηττοπάθεια των περισσοτέρων υπουργών που θεωρούν ότι το παιχνίδι έχει χαθεί, και επιμένουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει τις τελευταίες ημέρες διάχυτη ανησυχία διαπιστώνοντας ότι η παράταξή τους δεν είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού, αλλά ένας από τους δύο βασικούς μονομάχους που πιθανότατα δεν θα κόψει πρώτος το νήμα στις προσεχείς εθνικές εκλογές

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές παρατηρούν για παράδειγμα ότι η στρατηγική όξυνσης που ακολουθεί την τελευταία περίοδο ο Αντώνης Σαμαράς, όπως φάνηκε και στην χθεσινή εκδήλωση της ΝΔ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, θα τους αποδώσει πολιτικά οφέλη, συσπειρώνοντας τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς. Μένει να αποδειχθεί...