«Οχι σε αυξήσεις μισθών, ναι σε μειώσεις φόρων» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι «η σταθερότητα της χώρας πρέπει να διαφυλαχθεί».

«Αν έπρεπε να επιλέξω, θα προτιμούσα να μη δώσω ούτε ένα ευρώ αύξηση στους μισθούς αλλά να μειώσω τους φόρους για να πάρει μπροστά η οικονομία. Αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία» δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Σταϊκούρας δίνει το στίγμα του προϋπολογισμού που θα καταθέσει αύριο στη Βουλή που θα είναι στην ουσία ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός εδώ και 20 χρόνια.

Θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ, ενώ (μετά και την πληρωμή των τόκων) το έλλειμμα περιορίζεται στο 0,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Για τους φόρους, προβλέπεται μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (30%), στις ασφαλιστικές εισφορές αλλά όχι και μείωση φορολογικών συντελεστών.

Το βάρος πέφτει στις ρυθμίσεις για τα χρέη στην Εφορία και στα Ταμεία, με 72 μηνιαίες δόσεις για τα μεγάλα ποσά και 100 δόσεις για οφειλές κάτω από 15.000 ευρώ.

Για τους μισθούς ο αναπληρωτής υπουργός αναγγέλλει την επαναφορά των αποδοχών των ενστόλων στα επίπεδα του 2012, με αυξήσεις που θα δοθούν σταδιακά από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Τα αναδρομικά θα καταβληθούν, όπως και στους δικαστικούς που έχουν ήδη πάρει τις αυξήσεις, σε βάθος τριών ετών.

Για το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί το 2015, ο κ. Σταϊκούρας παραμένει επιφυλακτικός, καθώς η τρόικα επιμένει σε μειώσεις αποδοχών των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στο ψαλίδισμα αποδοχών υπαλλήλων ορισμένων υπουργείων που έχουν υψηλότερες αποδοχές από το ενιαίο μισθολόγιο (π.χ. υπουργεία Υποδομών, Ανάπτυξης, Οικονομικών κ.ά.).

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «για να διατηρηθεί η σταθεροποίηση της χώρας απαιτείται η συμβολή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων» και σημείωσε:

«Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει, από όλες τις πλευρές, να αντιμετωπισθεί με βάση το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Αλλωστε η προ λίγων ετών εμπειρία μας από τη στάση της τότε αντιπολίτευσης δείχνει τον εθνικά ορθό δρόμο».