Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Τις «καραμπόλες» φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ με φόντο την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Παρασκευή. 

Με δεδομένο ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα εμφανιστεί συμπαγής στο «ναι» στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει ένας διάχυτος φόβος, τόσο για περιπτώσεις όψιμων αμφισβητιών όσο και για αυτές κάποιων απουσιών...

Το 154 είναι ο στόχος ενώ αν δεν συμβεί κάποια «εσωκομματική ανατροπή »στη Χαριλάου Τρικούπη τότε εύκολα θα καταφέρει να μαζέψει τα απαραίτητα κουκιά η συγκυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον τη βραδιά της ψήφου εμπιστοσύνης θα συγκεντρώσουν πάνω τους οι 24 ανεξάρτητοι βουλευτές

Αν και πολλοί βουλευτές σε δηλώσεις ή και διαρροές που κάνουν αφήνουν να εννοηθεί πως δεν μπορεί να ταυτιστεί η στάση τους στην ψήφο εμπιστοσύνης με αυτή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο η ψηφοφορία της Παρασκευής αποτελεί μια καλή ευκαιρία για καταμέτρηση δυνάμεων.

Πάντως, όσο και αν ακόμη και κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να αποσυνδέσουν την ψήφο εμπιστοσύνης με εκλογή προέδρου δεν πείθουν, καθώς κάθε θετική ψήφος πέρα των 154 θα γίνει ευπρόσδεκτη αλλά και θα ανοίξει κι άλλους διαύλους επικοινωνίας ανεξάρτητων βουλευτών με τα κομματικά επιτελεία. 

Διπλά κερδισμένη θα βγει από αυτό η κυβέρνηση (παίρνει νωπή ψήφο άρα βάζει τέλος στα σεναρια για πρόωρες εκλογές, ενώ κάνει και μια πρόβα για τον Φεβρουάριο), ωστόσο το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό θα επιχειρήσει να καρπωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ένα αποτέλεσμα κάτω των 154 ναι θα αποτελέσει θαυμάσιο πεδίο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης ενώ και το 154 θα μπορέσει εύκολα να αποδομηθεί με το αιτιολογικό πως η κίνηση για ψήφο εμπιστοσύνης ήταν μια κίνηση εκ του ασφαλούς και πως δεν τολμάει να ζητήσει τη λαϊκή εντολή με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Μέχρι στιγμής πάντως από τους ανεξάρτητους βουλευτές όχι έχουν δηλώσει πως θα ψηφίσουν οι: Πέτρος Τατσόπουλος, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Βύρων Πολύδωρας, ο Βασίλης Οικονόμου. Ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε πως θα αποφασίσει αφού δει το προσχέδιο του προϋπολογισμού ενώ γρίφος για δυνατούς λύτες ήταν η δήλωση του Χρήστου Αηδόνη. 

Στο σύνολο οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι οι εξής:

Τατσόπουλος, Ανδρουλάκης, Καπερνάρος  Βουδούρης, Νικολόπουλος, Νταβρής, Αηδόνης, Γιοβανόπουλος, Γιαταγάνα, Παραστατίδης, Κασαπίδης, Μουτσινάς, Κουράκος,Τζάκρη, Μπόλαρης, Λυκούδης, Κακλαμάνης, Πολύδωρας, Ψαριανός, Οικονόμου, Ιατρίδη, Μάρκου, Μπούκουρας, Αλεξόπουλος.