Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Ως ευκαιρία για να καταδειχτεί η αδυναμία της κυβέρνησης να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης που ξεκινάει σήμερα. Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ψηφοφορία θα είναι ενδεικτική αφού η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να λάβει πάνω από 165 ψήφους νούμερο που απέχει πολύ από αυτό των 180 βουλευτών που θέλει για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεδομένου ότι η όλη διαδικασία είναι μια πρόβα τζενεράλε για τον Μάρτιο . Αντίθετα θεωρούν ότι η καταψήφιση της κυβερνητικής πολιτικής θα ξεπεράσει τους 71 βουλευτές που έχει σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να μετρήσει τις δυνάμεις της – με την ψήφο εμπιστοσύνης- έλεγαν ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στην κυβέρνηση με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. 

Έτσι τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Κουμουνδούρου προκειμένου να κατανεμηθεί το βάρος της επίθεσης μέσα στο κοινοβούλιο σε πολλά στελέχη τα οποία θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο βάρος της αντιπαράθεσης , όμως στην πρώτη γραμμή θα περάσουν και στελέχη της οικονομικής επιτροπής όπως ο Γ. Δραγασάκης , ο Γ. Σταθάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης όπως ο Π. Λαφαζάνης .Κοινή αντίληψη -την συγκεκριμένη στιγμή -είναι ότι όποιες διαφωνίες και αν υπάρχουν θα παραμεριστούν προκειμένου να μην χαθεί μια καλή ευκαιρία για να συσπειρώσει ακόμα περισσότερους ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ

Χθες πάντως κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο φεστιβάλ νεολαίας του κόμματος του ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε  εμμέσως πλην σαφώς-  και προς όλους του βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου θέτοντας το δίλλημα «ή με το  μνημονιακό καθεστώς ή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. » 

Ο Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε  να ζητήσει από τους βουλευτές να καταψηφίσουν την κυβέρνηση  το είχαν πράξη όμως λίγο νωρίτερα δυο κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Βίτσας. 

«Σε κάθε κρίσιμη στιγμή για τον τόπο όποιος με τη στάση του συμβάλλει θετικά, του αναγνωρίζεται πρώτα απ' όλα από το λαό. Αυτό ισχύει και για την προσεχή ψηφοφορία» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης ενώ ο Δημ. Βίτσας πριν από μερικά εικοσιτετράωρα είχε επισημάνει ότι οι βουλευτές πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους στις κρίσιμες ώρες. 

Αναφερόμενος πάντως στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση και στο πως θα αντιδράσουν οι βουλευτές των δυο κομμάτων που στηρίζουν την  κυβέρνηση είπε  «Ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές τους επειδή οι ίδιοι δεν εμπιστεύονται τους βουλευτές τους. 

Κανονικά θα έπρεπε οι βουλευτές της να ζητούν από την κυβέρνηση αποδείξεις ότι τους εμπιστεύεται. Εκβιάζουν μια κάποια πειθαρχία στο ίδιο τους το στρατόπεδο που διατρέχεται από γκρίνιες, νευρικές κρίσεις και κινήσεις του τύπου ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Και την ίδια στιγμή, διατείνονται ότι η συγκυβέρνηση αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για τη χώρα! 

Εμείς λέμε λοιπόν ότι η ψήφος που ζητάνε από τους ίδιους τους βουλευτές τους δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι ψήφος αγωνίας. Την αγωνία τους παρατείνουν. Και αυτό μόνο για λίγες εβδομάδες». 

Στην Ελλάδα έχουμε ακόμα δημοκρατία πρόσθεσε  ο Αλέξης Τσίπρας. «Τραυματισμένη από τις πολιτικές των μνημονίων, αλλά ζωντανή. Αυτή τη δημοκρατία ο λαός και η νεολαία του θα την υπερασπιστούν, όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας.  Και στη δημοκρατία καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, αν δεν έχει την στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Στη δημοκρατία καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ξηλώνει, να καταστρέφει, να συναινεί σε δεσμά της χώρας και των ανθρώπων, ερήμην του λαού». 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «την ψήφο εμπιστοσύνης δεν την δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους. Την ψήφο εμπιστοσύνης την δίνει ο λαός. Και την δίνει ανοιχτά και καθαρά, μέσα από τις εκλογές.  Αν θέλουν όντως ψήφο εμπιστοσύνης, αν διεκδικούν ψήφο εμπιστοσύνης, αν έχει κάποιο νόημα γι' αυτούς η εμπιστοσύνη του λαού, ξέρουν το δρόμο: Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα είναι ο κορμός των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ισχυρή εντολή του λαού μας.»