Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γ΄ Συνόδου της ΙΕ Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Για τις εργασίες της νέας Συνόδου έχει προγραμματιστεί η τελετή αγιασμού, η οποία τελείται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. 

Με την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη λήξη των εργασιών της Β΄ Συνόδου και στη συνέχεια έγινε η καθιερωμένη τελετή στην αίθουσα της Ολομέλειας. «Καλή και πολλή εργασία με τη φώτιση και σύνεση του Θεού για έργα ειρηνικά και καρποφόρα» ευχήθηκε ο αρχιεπίσκοπος αμέσως μετά τη λήξη της τελετής και προτού η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα, για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Βάσει του άρθρου 64 του Συντάγματος, η Βουλή συνέρχεται αυτοδικαίως κάθε έτος την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου σε τακτική σύνοδο για τα ετήσια έργα της. Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου «περικλείει» μία ακόμη υποχρέωση καθώς, με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό, είναι η μέρα κατά την οποία κατατίθεται το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή.

 Με δεδομένη δε και την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να ζητήσει ανανέωση εμπιστοσύνης από την παρούσα Βουλή,  σήμερα υποβλήθηκε και η σχετική πρόταση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Με βάση όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός, η συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης ξεκινά την Τετάρτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η πρόταση υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και αναφέρει τα εξής: «Αγαπητέ Πρόεδρε, Καταθέτω πρόταση εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 1 του Συντάγματος και 141 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς». 

Ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε την πρόταση εμπιστοσύνης αμέσως μετά την τελετή του αγιασμού και ενημέρωσε το Σώμα ότι αύριο συνέρχεται η Ολομέλεια για την εκλογή Γραμματέων και Κοσμητόρων και στη συνέχεια έλυσε τη συνεδρίαση.