current views are: 2

6 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση09:54

Οι επόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική σκακιέρα

Ο Κουβανός σκακιστής Jose Raul Capablanca στις αρχές του 20ου αιώνα έλεγε: «Βλέπω μόνο μία, την επόμενη, κίνηση, αλλά είναι πάντα η σωστή».

Δημοσίευση 09:54’
αρθρο-newpost

Ο Κουβανός σκακιστής Jose Raul Capablanca στις αρχές του 20ου αιώνα έλεγε: «Βλέπω μόνο μία, την επόμενη, κίνηση, αλλά είναι πάντα η σωστή».

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Ο Κουβανός σκακιστής Jose Raul Capablanca στις αρχές του 20ου αιώνα έλεγε: «Βλέπω μόνο μία, την επόμενη, κίνηση, αλλά είναι πάντα η σωστή». Σε αυτό το στάδιο ακριβώς βρίσκεται η κυβέρνηση στην παρούσα φάση. Ο Πρωθυπουργός έχει μπροστά του το ασπρόμαυρο σκάκι και ετοιμάζεται για την επόμενη κίνησή του, θεωρώντας ότι αυτή που θα κάνει θα είναι και η σωστή

Η πρώτη κίνηση έγινε προ ημερών και ήταν το αίτημα να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Τις επόμενες ημέρες, προς το τέλος της εβδομάδας, ο δικομματικός συνασπισμός θα «πανηγυρίσει» την ανανέωση, όπως αναμένεται, της εμπιστοσύνης της Βουλής. 

Από εδώ και πέρα απομένουν κρίσιμες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα, εάν ο Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέλουν να επιτευχθεί ο στόχος τους για ανατροπή των έως σήμερα δημοσκοπικών στοιχείων –δηλ. της υπεροχής του ΣΥΡΙΖΑ- ώστε να μην βρει την εφαρμογή της μια γνωστή ιταλική παροιμία: «μετά το παιχνίδι, ο βασιλιάς και το πιόνι πάνε στο ίδιο κουτί». 

Είναι σαφές, από τα όσα είπε και ο Αντώνης Σαμαράς το Σάββατο στην εκδήλωση της ΝΔ και όσα επεσήμανε στο άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, αλλά και τη συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Βήμα της Κυριακής, ότι η κυβέρνηση θα «παίξει τα ρέστα της» στην προσπάθειά της να… «σώσει την παρτίδα». 

Και αυτό διότι και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι δεν θέλουν μετά το «παιχνίδι», να βρεθούν στο …«κουτί», που θα κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Βασική στρατηγική επιδίωξη του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι να αρχίσει να διαμορφώνεται ένα πιο ευνοϊκό κλίμα για το δικομματικό συνασπισμό και να ανοίξει ο δρόμος για τους μείζονες στόχους. 

Μια σημαντική κατ΄ αυτούς κίνηση έγινε με την ένταξη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού των φοροαπαλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την αλλαγή του κλίματος με στοχευμένες παρεμβάσεις. 

Και οι δυο αναγνωρίζουν πολύ καλά ότι οι όποιες θετικές εξελίξεις στην οικονομία θα επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές διεργασίες και θα διαμορφώσουν και το πολιτικό τοπίο ενόψει και της προεδρικής εκλογής. 

Οι μικρές φοροελαφρύνσεις για την ώρα σε συνδυασμό με την ρύθμιση του ελληνικού χρέους εκτιμάται πως θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού τοπίου και θα αποτρέψουν τους βουλευτές να διαφοροποιούνται και η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, χωρίς να υπάρχει ο φόβος καταψήφισης επίμαχου νομοσχεδίου. 

Εάν όμως ο σχεδιασμός για την οικονομική ανάκαμψη και την διάχυση των ωφελειών της στην οικονομία και στην οικονομία δεν επιβεβαιωθεί τότε όλα είναι ανοικτά. 

Πάντως ρύθμιση για το χρέος ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να αναμένει ως την περίοδο των ψηφοφοριών για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό το κατέστησε σαφές ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό. Το μόνο που μπορεί να ελπίζει και είναι πιθανό να λάβει η Αθήνα, είναι μια υπόσχεση ότι μόλις καθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα θα υπάρξει η λύση για το χρέος, χωρίς όμως να ξέρουμε ποια είναι αυτή… 

Από σήμερα, η «κυβερνητική μηχανή» θα «δουλέψει στο φουλ», όπως λένε με έμφαση από το πρωθυπουργικό επιτελείο, ενώ θα δοθεί _εκτός από την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που ζητά η τρόικα_και προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας (παιδεία, υγεία, δημόσια διοίκηση, ασφάλεια, κ.α.) που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη στάση των πολιτών έναντι της κυβέρνησης.  Και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τις επόμενες ημέρες, λόγω και της αντικατάστασης του νέου επιτρόπου στην Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


σχετικα αρθρα