Γράφει ο Πάνος Σιδέρης 

Έντονη δυσαρέσκεια για το φλερτ με τη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα αναμένεται να απασχολήσει εντόνως την επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μισό -και παραπάνω- κόμμα αντιτίθεται σε μία ενδεχόμενη συνεργασία που προωθεί η ηγεσία του κόμματος. Και δεν πρόκειται μόνο για τους «συνήθεις ύποπτους», δηλαδή την Αριστερή Πλατφόρμα του Π.Λαφαζάνη και τον Α.Νταβανέλο, ούτε τις αριστερές συνιστώσες που είναι πάντα απέναντι σε τέτοιες επιλογές. Πρόκειται και για ένα μεγάλο μέρος της πλειοψηφίας και των «προεδρικών» που εδώ και λίγο καιρό δεν έχουν ενιαία έκφραση στα εσωκομματικά, καθώς έχουν διαχωριστεί στη «δεξιά» και «αριστερή» τάση- με τους τελευταίους να αποκαλούνται και ως οι «53», εξαιτίας του κειμένου που είχαν καταθέσει μετά τις ευρωεκλογές 53 στελέχη, εκφράζοντας προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τις επιλογές της ηγεσίας.

Τα παραπάνω στελέχη επισημαίνουν την απόφαση που έχει λάβει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά, και στην οποία αναφέρεται καθαρά ότι: «Στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική, πολιτική ανατροπή και την αριστερή διακυβέρνηση θα διαφυλάξουμε τη φερεγγυότητα και αξιοπιστία μας. Πρόσωπα και δυνάμεις του χρεοκοπημένου και υπόλογου πολιτικού κόσμου, ιδίως όσοι αποδέχθηκαν την πολιτική του μνημονιακού μονόδρομου και έπαιξαν ενεργό ρόλο σε μνημονιακές κυβερνήσεις από θέσεις ευθύνης, δεν μπορεί να έχουν ρόλο στην κυβέρνηση της αριστεράς». 

Αρκετοί  αναρωτιούνται για πoιο λόγο προωθείται μία τέτοια συνεργασία που εκλογικά δεν φαίνεται να μπορεί να προσθέσει τίποτα στο ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον τη ΔΗΜΑΡ να κινείται γύρω στο 1% με καθοδική τάση. 

Στέλεχος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζε ότι η προσέγγιση αυτή δεν στοχεύει την κοινωνία  -έστω ένα μετριοπαθές ακροατήριο, ούτε τη διαμόρφωση συσχετισμών, αφού η ΔΗΜΑΡ πολιτικά είναι ένα «κουφάρι»,  αλλά μοναδικός ορατός αποδέκτης  είναι το σύστημα, το οποίο προφανώς θεωρεί τη ΔΗΜΑΡ περίπου ως «εγγύηση» ασφάλειας. 

Άλλα στελέχη που αντιδρούν, αναφέρουν ότι δεν υπήρξε καμιά αυτοκριτική στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ για όσα ψήφισαν συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Σαμαρά και ότι μία είσοδος στελεχών της ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτούσε υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις θέσεις του. 

Η Κουμουνδούρου που βλέπει τις αντιδράσεις, για την ώρα τους συστήνει ψυχραιμία και υπομονή, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει και προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο.