Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Να ενισχύσει την σχέση του με το «καραμανλικό» στοιχείο και να ακυρώσει την όποια δημόσια συζήτηση γίνεται για διάσταση απόψεων με τους «καραμανλικούς» επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός κατανοεί πλήρως ότι «η ισχύς εν τη ενώσει» και δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με μέτωπα ανοικτά και με υποψίες περί διαφορών, οι οποίες κατά καιρούς ενισχύονται από τα ΜΜΕ λόγω «ειδικών συμφερόντων».

Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το περασμένο Σάββατο στην κεντρική εκδήλωση της ΝΔ για την επέτειο των 40 ετών από την ίδρυση της, είχε ιδιαίτερο συμβολισμό. Όχι, τόσο η αναμενόμενη αναφορά του στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή για τον οποίο μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια, όσο η επισήμανσή του στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ο Πρωθυπουργός, επέλεξε να μιλήσει με θετικό τρόπο για τον Κώστα Καραμανλή ειδικά για την περίοδο του 2009 όταν προειδοποίησε για τη χίμαιρα που ερχόταν και την αναγκαιότητα της λήψης δύσκολων δημοσιονομικών μέτρων. Δεν το ακούσανε, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, όταν ζήτησε εθνική συνεννόηση και προτίμησαν το λεφτά υπάρχουν.

Ήταν μια ακόμα ένδειξη, ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να δείξει σε όλη την παράταξη ότι δεν υπάρχουν σκιές με τον προκάτοχό του και εννοεί την συστράτευση και τα μηνύματα ενότητας.

Παρά τις κατά καιρούς κινήσεις και δηλώσεις ορισμένων που δηλώνουν «καραμανλικοί» και κινούνται αυτοβούλως και εν αγνοία του Κ. Καραμανλή, με αποτέλεσμα τα ΜΜΕ να «σηκώνουν σκόνη», ο Αντώνης Σαμαράς ξέρει ότι ο πρώην Πρωθυπουργός είναι βαθύτατα παραταξιακός και δεν θα έκανε το οτιδήποτε για να πλήξει την παράταξή του και τη σημερινή ηγεσία.

Αυτό το έχει διαμηνύσει και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στον Αντ. Σαμαρά και δεν υπάρχει καμία σκιά ανάμεσά τους… Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι ο Πρωθυπουργός έκανε και μια κίνηση μεσοβδόμαδα, δείχνοντας ότι υπολογίζει την άποψη του Κ. Καραμανλή.

Τηλεφώνησε στον πρώην πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Οι δυο άνδρες συζήτησαν για λίγη ώρα τηλεφωνικά και ο Κ. Καραμανλής στήριξε απόλυτα την επιλογή του Πρωθυπουργού.
 
Το επόμενο διάστημα θα γίνει πιο εμφανής η στήριξη των καραμανλικών προς το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά που είδε το περασμένο Σάββατο να είναι στην πρώτη σειρά των καθισμάτων του αμφιθέατρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, δυο ιστορικά στελέχη της παράταξης, ο αδελφός του ιδρυτή της ΝΔ, ο Αχιλλέας Καραμανλής και ο στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ενώ στην αίθουσα ήταν εκατοντάδες στελέχη της περιόδου του Καραμανλή του νεότερου, όπως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, κ.α.