Οδικό χάρτη για τα ακίνητα στην Ελλάδα θα ετοιμάσει ο ΟΟΣΑ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νικος Δένδιας στο 15ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας (Prodexpo 2014).

«Συναντήθηκα εδώ και λίγες ημέρες με το Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, τον κύριο Γκουρία. Τον παρακάλεσα να μπορέσουμε από κοινού να αναζητήσουμε μια σημαντική χρηματοδότηση  -γιατί δεν μιλάμε για λίγα χρήματα- ώστε να μπορέσει ο ΟΟΣΑ να μας ετοιμάσει ένα συνολικό μοντέλο εκμετάλλευσης του ελληνικού ακινήτου με προοπτική άνω της δεκαετίας, το οποίο να διαλαμβάνει το σύνολο των επενδυτικών παραμέτρων του ακινήτου, είτε αυτές είναι πολεοδομικές είτε φορολογικές είτε οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη. Όλα αυτά προκειμένου να μπορέσει η ελληνική πολιτεία να αποκτήσει έναν - θα μου επιτρέψετε τη λαϊκή έκφραση- μπούσουλα, οδικό χάρτη. Από εκεί και πέρα πλέον θα μπορεί να κατευθυνθεί με σαφήνεια πέραν  κομμάτων, πέραν κυβερνήσεων, πέραν παρατάξεων, στην εκμετάλλευση και στην ανάπτυξη του τομέα της οικονομίας μέσω του ακινήτου» σημείωσε ο κ. Δένδιας χαρακτηριστικά.

«Το ακίνητο έχει τεράστια δυνατότητα ως αναπτυξιακό εργαλείο στην Ελλάδα. Αν θέλετε το ελληνικό κράτος έχει αδικήσει τον εαυτό του. Η Ελλάδα έχει μια ατέλειωτη ακτογραμμή. Η ακτογραμμή της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, είναι ίση σε χιλιόμετρα με την ακτογραμμή της Αφρικής. Νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται την προσαυξητική αξία των ακινήτων αυτής  της χώρας, όταν έχουν αυτήν την πρόσβαση στο θαλάσσιο περιβάλλον. Δεν αναφέρομαι δε στις τεράστιες εκτάσεις που έχουν ωραιότατη θέα στη θάλασσα. Και αυτό είναι ένα μόνον από αυτά τα οποία μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας» τόνισε.

Ο υπουργος Ανάπτυξης σημείωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες φροντίσαμε, σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας, να υπάρχει χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας και να τεθεί ένα τελευταίο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσει η χώρα, τουλάχιστον να αποκτήσει Κτηματολόγιο. Όμως, επειδή μιλούσαμε πριν για τη δυνατότητα επενδύσεων, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στο ακίνητο θα πρέπει το συνολικό πλαίσιο να είναι διαφανές και σαφές».