Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης 

Έχοντας κερδίσει πρώτα το μεγάλο προσωπικό στοίχημα το οποίο είχε βάλει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αποχωρεί από το Πεντάγωνο για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του επιτρόπου. 

Δεν πίστευε κανείς ότι θα κατάφερνε ο συγκεκριμένος υπουργός να πάρει το ελληνικό κράτος στην ιδιοκτησία του το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τα τέσσερα υποβρύχια που σκούριαζαν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά δεν μας τα έδιναν οι Γερμανοί αλλά ούτε αργότερα και ο νέος ιδιοκτήτης τους Ι. Σάφα. 

Μπορεί να είχε δώσει η χώρα μας στους Γερμανούς 2,6 δισ. ευρώ αλλά αντί για πέντε υποβρύχια είχε παραλάβει μόλις το ένα.

Μάλιστα μετά το νέο νόμο του Ευάγγελου Βενιζέλου (τότε που ήταν υπουργός Άμυνας) για υποβρύχια- ναυπηγεία Σκαραμαγκά,τα πράγματα είχαν περιπλεχθεί. Η κατασκευάστρια εταιρία των γερμανικών υποβρυχίων HDW. που είχε τα τέσσερα υποβρύχια στα ιδιόκτητα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν μας τα παράδιδε, ζητώντας διάφορα ανταλλάγματα.

Στη συνέχεια και με παρέμβαση-μεσολάβηση του Ευάγγελου Βενιζέλου τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά πέρασαν στα χέρια του Ι. Σάφα. Μια εξέλιξη που έμπλεξε πολύ τα πράγματα.

Κανείς δεν πίστευε ότι η ιστορία αυτή θα είχε ποτέ αίσιο τέλος για τα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

«Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, εμπιστευθήκατε και στηρίξατε την πρόταση που σας υπέβαλα για την τελική επίλυση ενός πολύπλοκου, αλλά ιδιαίτερα σημαντικού από άποψη εθνικής άμυνας και οικονομίας ζητήματος» τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος και υπογράμμισε με νόημα: «Ενός ζητήματος το οποίο για περισσότερο από δέκα χρόνια, απασχολούσε, όχι μονάχα τις ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και τις Κυβερνήσεις, το Κοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη και βεβαίως την κοινή γνώμη. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει προσεχώς πολλαπλάσια δύναμη και θα είναι κυρίαρχο στο Αιγαίο».

Όπως εξήγησε ο υπουργός και τα άλλα τρία τα υπερσύγχρονα υποβρύχια θα αναλάβουν προσεχώς δράση. «Το υποβρύχιο "Πιπίνος" εντάσσεται στον ελληνικό στόλο, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει το υποβρύχιο "Ωκεανός" και πάντα μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει και ανακοινώσει στη Βουλή των Ελλήνων, τα υπόλοιπα δύο υποβρύχια "Ματρώζος" και "Κατσώνης" θα ενσωματωθούν και αυτά στο Πολεμικό Ναυτικό» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Υπολογίζεται ότι μέσα σε δύο χρόνια το πολύ και τα τέσσερα υποβρύχια θα «οργώνουν» το Αιγαίο.

Ένα άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι οτι οι πανάκριβες μπαταρίες των υποβρυχίων δεν έχουν καταστραφεί. Η απόδοσή τους φτάνει μέχρι και το 80%, όπως πληροφορηθήκαμε από αξιωματούχους του ΓΕΝ.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι:

«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχαμε θέσει ως προτεραιότητα την επίλυση αυτού του προβλήματος και με τολμηρές όσο και ρεαλιστικές πολιτικές κινήσεις και αποφάσεις, λύσαμε τελικά τον γόρδιο δεσμό και δώσαμε τέλος σε αυτήν την επιζήμια για το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, αλλά και την εθνική μας ασφάλεια υπόθεση. Ο όλος χειρισμός της υπόθεσης των υποβρυχίων, αναδεικνύει το πόσο σημαντικός είναι ο σωστός σχεδιασμός, η μεθοδικότητα, η αλήθεια και η ειλικρίνεια».

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την «πλήρη ικανοποίησή του αλλά και την ευαρέσκειά μου προς τον Αρχηγό ΓΕΝ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και στα στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού, που με αποφασιστικότητα δήλωσαν ότι μπορούν να πάρουμε τα υποβρύχια και να ολοκληρώσουμε εμείς τις εργασίες σε αυτές σε συνεργασία με το προσωπικό των ναυπηγείων Σκαραμαγκά».

Κλείνοντας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε με νόημα: «Όταν υπάρχει αταλάντευτη προσήλωση στο Δημόσιο συμφέρον και στην δημοκρατική νομιμότητα, όταν υπάρχουν ικανοί και τίμιοι κρατικοί λειτουργοί να υλοποιήσουν τις πολιτικές αποφάσεις, ακόμη και τα πιο δύσκολα και  πολύπλοκα προβλήματα μπορεί να έχουν θετική έκβαση και ευτυχή λύση».