Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Τα ήδη διακινούμενα σενάρια περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα πυροδότησε μία σύντομα αλλά ιδιαιτέρως αιχμηρή αναφορά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το Σάββατο, στα έντονα φαινόμενα δυσλειτουργίας που εμφανίζει τόσο η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα όσο και, ενίοτε, η κυβέρνηση.

«Ο κόσμος είναι αυστηρός και με όσους από μας, βουλευτές και υπουργούς ακόμα, καμιά φορά αντί να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια, παίζουν και προσωπικά παιγνίδια, αντί να βοηθούν ώστε να διορθωθούν τα όποια λάθη, καμιά φορά σπεύδουν να διαφημίζουν την προσωπική τους διαφωνία» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Ακριβώς 43 λέξεις είπε ο Αντώνης Σαμαράς και όμως είναι ικανές να τροφοδοτήσουν «σεντόνια» σεναρίων.

Η πρώτη ανάγνωση της πρωθυπουργικής δήλωσης είναι ότι ο κ. Σαμαράς, ενόψει της ψηφοφορίας για την έκφραση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και της τελικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, έσπευσε να προειδοποιήσει βουλευτές και υπουργούς να ευθυγραμμιστούν στην κοινή προσπάθεια. Και εν μέρει αυτό ισχύει, δεδομένου ότι στην πλέον κρίσιμη φάση, και με το ενδεχόμενο εκλογών λίαν πιθανό, κάθε «παραφωνία» κοστίζει ακριβά.

Ποιους , λοιπόν, «παρατήρησε» ο κ. Σαμαράς; Τα φώτα – εν προκειμένω – πέφτουν σε συγκεκριμένους βουλευτές, που συνηθίζουν να «φωνασκούν» σε τηλεπαράθυρα και σε μαζικές ερωτήσεις προς την κυβέρνηση - αλλά και σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, στον κ. Αργύρη Ντινόπουλο, που τις τελευταίες εβδομάδες πέτυχε να εμφανιστεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ως υποστηρικτής της Ρένας Δούρου στην αντιπαράθεσή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και, δευτερευόντως, στον κ. Γεράσιμο Γιακουμμάτο, που επιδιώκει να λάβει αποστάσεις από τα πεπραγμένα της κυβέρνηση στον τομέα του Εμπορίου.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο κ. Σαμαράς, με τη φράση του, «έδειξε» ανασχηματισμό. Τα σχετικά σενάρια τροφοδοτούνται και από το ότι εντός των επομένων ημερών αναμένεται να αποφασιστεί ποιος θα διαδεχτεί τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Υπουργείο Άμυνας. Θα μπορούσε, ισχυρίζονται αρκετοί, ο Πρωθυπουργός να χρησιμοποιήσει την αλλαγή φρουράς στο Πεντάγωνο ως αφορμή για ευρύτερες αλλαγές.

Ο κ. Σαμαράς έχει αποδείξει ότι δύσκολα κάνει ανασχηματισμούς. Ο πρώτος έγινε με το ζόρι, λόγω της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ, και ο δεύτερος ήταν στο... ζόρι του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Θα μπορούσε, τώρα, να προχωρήσει σε αλλαγές και μάλιστα μόλις 4 μήνες μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό; Προκειμένου να απομακρύνει όσους το ίδιο το Μαξίμου επέλεξε; Μοιάζει πολύ δύσκολο.

Συν τοις άλλοις θα αποτελούσε και αφορμή για σχόλια περί «αδειάσματος» στενών συνεργατών του που εισηγήθηκαν την επιστράτευση των «λαϊκών» βουλευτών της Β' Αθήνας προκειμένου να επαναπροσεγγίσουν τα λαϊκά στρώματα που γυρνούν την πλάτη στο κόμμα και την κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, ένας τέτοιου είδους ανασχηματισμός μπορεί μεν να έλυνε κάποια προβλήματα, αν και η τύχη της κυβέρνησης δεν παίζεται αυτή την ώρα στο πεδίο της αξιολόγησης ή της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά, παράλληλα, θα άνοιγε νέα μέτωπα. Όχι μόνον στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού γραφείου αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα καθώς, όπως συχνά συμβαίνει, οι δυσαρεστημένοι θα ήταν και πάλι περισσότεροι από όσους θα ικανοποιηθούν βλέποντας το όνομά τους στη λίστα του υπουργικού συμβουλίου.

Βέβαια, όπως λέγεται, έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν και έκτακτες λύσεις. Συνεπώς τίποτε δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο να «προσθέσει» ο Πρωθυπουργός έναν αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο στο πλάι της κ. Βούλτεψη.

Καθώς, μάλιστα, η επανεμφάνιση Ρουσόπουλου στα γαλάζια δρώμενα δημιουργεί νέα δεδομένα, ήδη ακούστηκαν ονόματα, μεταξύ των οποίων και πρώην γαλάζιου ευρωβουλευτή που ανέλαβε το ίδιο έργο και το 2009. Αυτή τη στιγμή, πάντως, μοιάζει πιο πιθανό ο κ. Σαμαράς να κρατήσει τις όποιες αλλαγές για το μέλλον. Εφόσον βέβαια η κυβέρνηση περάσει τον κάβο της προεδρικής εκλογής