Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

«Υπάρχουν σήμερα κι εκείνοι που υποκρίνονται. Που ξαφνικά φόρεσαν χαμόγελο ηθοποιού, σταυρό Χριστιανού και ρούχα Ευρωπαίου. Δεν μπορώ να τους εμπιστευθώ!». 

Με αυτή τη φράση το απόγευμα του Σαββάτου στα «γενέθλια» της ΝΔ για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της, που αφορούσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδειξε το σχέδιό του έναντι του αντιπάλου του. 

Επί της ουσίας εγκαινίασε την πολιτική της μετωπικής σύγκρουσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δρόμο προς την προεδρική εκλογή και βασικός του στόχος είναι η πολιτική αποδυνάμωση του Αλέξη Τσίπρα. 

Ο Πρωθυπουργός που αναμένεται να μιλήσει το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, λίγο πριν από την ψηφοφορία για την παροχή ή όχι ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Η στρατηγική της ΝΔ το επόμενο διάστημα είναι η πλήρης αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ με την ανάδειξη, όπως λένε στην ηγετική ομάδα, των αντιφάσεών του και των ατυχών και ενίοτε ακραίων δηλώσεών των στελεχών του. 

Η επιλογή να οδηγηθούν τα πράγματα σε προσωπική αντιπαράθεση Σαμαρά-Τσίπρα δεν είναι τυχαία και αποτέλεσε προϊόν πολλών συζητήσεων στο εσωτερικό της πρωθυπουργικής ομάδας. 

Η βασική παράμετρος για την επιλογή αυτή, ήταν ότι τα πολιτικά δεδομένα και τα τελευταία επικοινωνιακά ευρήματα οδηγούν στην πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση έστω και με δυσκολίες ακόμα αντέχει, παρά τα πολλά προβλήματα και άρα θα πρέπει να αντεπιτεθεί. 

Η αντεπίθεση όμως έχει ονοματεπώνυμο και ο στόχος ήταν προφανής: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, διότι στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι στην προσωπική αναμέτρηση, ο Πρωθυπουργός υπερτερεί και ως εκ τούτου εκτιμούν πως θα ενισχυθεί και το πολιτικό ιμπέριουμ του Αντ. Σαμαρά. 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει δυσπιστία των πολιτών, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι το στοιχείο της «καταλληλότητας» για το αξίωμα του Πρωθυπουργού που έχει σε υψηλά ποσοστά ο κ. Σαμαράς του δίνει πόντους. 

Η επιλογή για προσωπική αναμέτρηση ενέχει και τα ρίσκα της όμως, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με προβλήματα που η ίδια πολλές φορές δημιουργεί, ενώ σιγά-σιγά ο ΣΥΡΙΖΑ, παγιώνει τη διαφορά με τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις. 

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον συνυπολογίζουν ότι τα ίδια στοιχεία που αναλύουν με ικανοποίηση οι ίδιοι, αναλύονται και στην Κουμουνδούρου και προσπαθούν να προβλέψουν μελλοντικές κινήσεις και ενέργειες του Αλ. Τσίπρα.