Να καταβάλλονται νωρίτερα οι συντάξεις και όχι την τελευταία ημέρα του μήνα ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων 17 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Οι βουλευτές σημειώνουν σε σχετική επιστολή τους στη Βουλή ότι η καταβολή συντάξεων την τελευταία μέρα του μήνα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους συνταξιούχους και ταλαιπωρία σε εφορίες και τράπεζες.

Συνεπεία της ταυτόχρονης καταβολής είναι, όπως υποστηρίζουν οι 17 βουλευτές, ο συνωστισμός στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των ΕΛΤΑ, η αδυναμία εξυπηρέτησης του κοινού, καθώς και η μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται οι συνταξιούχοι αλλά και οι φορολογούμενοι πολίτες.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

«Από την 1η Ιανουαρίου 2013 η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) έχει αναλάβει τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ελέγχου των αρχείων πληρωμών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και την καταβολή των συντάξεων. Σύμφωνα με το ανωτέρω σύστημα, όλοι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης υποχρεούνται να αποστέλλουν στην ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικά αρχεία πληρωμών συντάξεων σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία την 10η ημέρα κάθε μήνα, στα οποία περιέχονται αναλυτικά και ανά συνταξιούχο τα ποσά των συντάξεων που καταβάλλει κάθε φορέας.

Έχοντας ως βάση την προεκτεθείσα διαδικασία ελέγχου της καταβολής των συντάξεων, με την παράγραφο 7 του άρθρου 34 του Ν.4111/2013 (ΦΕΚ 18 Α’/25.1.2013) προβλέπεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2013 ως ημέρα καταβολής όλων των μηνιαίων συντάξεων, κύριων, επικουρικών και μερισμάτων των ασφαλιστικών οργανισμών, ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Ωστόσο, κατά την ημερομηνία είσπραξης της καταβαλλόμενης προς αυτούς σύνταξης την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, οι φορολογούμενοι συνταξιούχοι πολίτες υποχρεούνται εκ του νόμου να καταβάλλουν και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Την 31η Ιουλίου 2014 η πλειονότητα των Ελλήνων φορολογουμένων -όσοι είχαν υποβάλλει φορολογική δήλωση ως και την 14η Ιουλίου- όφειλε να έχει εξοφλήσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, τη 30η Σεπτεμβρίου δε, το σύνολο των φορολογούμενων πολιτών έπρεπε να έχει καταβάλλει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Επιπροσθέτως, όσοι δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τους ανωτέρω φόρους, επιβαρύνονται με τόκους και πρόστιμα, καθώς από την επόμενη ημέρα η δόση που δεν έχει εξοφληθεί χαρακτηρίζεται ληξιπρόθεσμη.

Όπως είναι φυσικό, η ταυτόχρονη, την ίδια ημερομηνία και στο τέλος κάθε μήνα, καταβολή των συντάξεων από την ΗΔΙΚΑ και υποχρέωση των φορολογουμένων να αποδίδουν τους φόρους τους, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα τραπεζικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ της επικρατείας ως προς την εξυπηρέτηση του κοινού, εξαιτίας του συνωστισμού που διαπιστώνεται -γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, τα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ την 30η Σεπτεμβρίου 2014 παρέμειναν ανοικτά ως και τις 20.30 το βράδυ-, οι δε φορολογούμενοι πολίτες υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, προκειμένου να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Επειδή όμως πρωτεύοντα στόχο της παρούσης Κυβέρνησης αποτελεί η δημιουργία ενός φιλικού προς τους πολίτες κράτους, και

Επειδή η καταβολή των συντάξεων την τελευταία εργάσιμη του προηγούμενου μήνα έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό των συνταξιούχων όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας.

Ερωτώνται οι υπουργοί :

 1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι ηγεσίες των αρμοδίων Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και Οικονομικών, προκειμένου να διαχωριστεί η ημερομηνία καταβολής των συντάξεων από την ημερομηνία αποπληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του συνωστισμού, της αδυναμίας εξυπηρέτησης του κοινού εκ μέρους των τραπεζικών υποκαταστημάτων και των ΕΛΤΑ, και κατ’ επέκταση της υφιστάμενης ταλαιπωρίας των φορολογούμενων πολιτών;

 2. Γιατί δεν επαναφέρεται το προηγούμενο σύστημα καταβολής των συντάξεων, σύμφωνα με το οποίο η πλειονότητα των συνταξιούχων εισέπραττε τη σύνταξή του το τελευταίο δεκαήμερο κάθε μήνα -στις 22 ή 23 του μηνός κατά περίπτωση;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 1. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Ν. Πιερίας – Ν.Δ.

 2. Γεωργία Μπατσαρά, Ν. Ημαθίας – Ν.Δ.

 3. Παύλος Βογιατζής, Ν. Λέσβου – Ν.Δ.

 4. Κώστας Κοντογεώργος, Ν. Ευρυτανίας – Ν.Δ.

 5. Ιορδάνης Τζαμτζής, Ν. Πέλλας – Ν.Δ.

 6. Ανδρέας Κουτσούμπας, Ν. Βοιωτίας – Ν.Δ.

 7. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Ν. Ηλείας – Ν.Δ.

 8. Ηλίας Βλαχογιάννης, Ν. Τρικάλων – Ν.Δ.

 9. Διονύσης Σταμενίτης, Ν. Πέλλας – Ν.Δ.

 10. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ν. Ημαθίας – Ν.Δ.

 11. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ν. Ροδόπης – Ν.Δ.

 12. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ν. Λαρίσης – Ν.Δ.

 13. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Ν. Πιερίας – Ν.Δ.

 14. Γιώργος Βλάχος, Ν. Αττικής – Ν.Δ.

 15. Δημήτρης Μπριάνης, Ν. Φθιώτιδας – Ν.Δ.

 16. Ευθύμιος Καρανάσιος, Ν. Χαλκιδικής – Ν.Δ.

 17. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Ν. Ευβοίας – Ν.Δ.