Προκλητική ήταν και πάλι η στάση της υποψήφιας Αντιπροέδρου της Κομισιόν Αλένκα Μπράτουτσεκ αναφορικά με τον αντιευρωπαϊκό της προσανατολισμό για τον οποίο κατηγορείται από ευρωβουλευτές ανάμεσά τους και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη. 

Όπως αναφέρει η ελληνίδα ευρωβουλευτής κατά τη διάρκεια των ακροάσεων των υποψηφίων επιτρόπων στις Βρυξέλλες, η κ. Μπράτουτσεκ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί για τίποτε σε κανέναν, ενώ δεν έδωσε καμιά εξήγηση για τη συμμετοχή σε εκδήλωση όπου το κεντρικό τραγούδι είχε τίτλο η « Ευρώπη είναι μια συμμορία ληστών».

Ολόκληρος ο διάλογος της υποψήφιας Αντιπροέδρου της Κομισιόν με τη Μαρία Σπυράκη έχει ως εξής:

«Μαρία Σπυράκη: Kύριε πρόεδρε, Eπιτρέψτε μου να εξηγήσω γιατί επιμένω σε αυτό το ερώτημα. Γιατί για μένα είναι ζήτημα αρχής.

Κυρία υποψήφια Αντιπρόεδρε, κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2014 στη Σλοβενία, η καμπάνια σας ήταν γεμάτη από αντι-ευρωπαϊκά συνθήματα. Πρώτα σώσατε τη Σλοβενία από τις Βρυξέλλες και τώρα ήρθατε εδώ στις Βρυξέλλες και μας εξηγείτε πως σώσατε την Ευρώπη από το πρόβλημα της Σλοβενίας. Έχετε το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη μέσα σε μια νύχτα αλλά θα ήθελα να επιμείνω ότι αυτό δεν ήταν το μόνο σύνθημα που έχετε χρησιμοποιήσει. Το 'Viva el communismo' δεν είναι ένα αντιφασιστικό σύνθημα, είναι ένα σύνθημα εναντίον των αξιών της Ευρώπης.

Αλλά επίσης ήσασταν παρούσα και χειροκροτούσατε σε μια αντιευρωπαϊκή εκδήλωση με τραγούδια όπως «Η Ευρώπη είναι μια συμμορία κλεφτών». Είναι και αυτό ένα αντιφασιστικό τραγούδι;

Λοιπόν, από τη μια πλευρά υπάρχει ένα ερώτημα που θα ήθελα να θέσω. Πιστεύετε ότι είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά;

Από την άλλη πλευρά, και επιμένω σε αυτή την ερώτηση, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν εκτιμάτε ότι τα προσωπικά σας 'πιστεύω' είναι συμβατά με τα μελλοντικά σας καθήκοντα ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Αλένκα Μπράτουτσεκ: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω και πάλι για το ίδιο θέμα. Πρώτα απ 'όλα οι καταστάσεις θα πρέπει να βασίζονται σε γεγονότα. Ποτέ δεν έχω γράψει ή έχω πει κάτι που θα μπορούσε να με κάνει να φαίνομαι αντιευρωπαία . Είμαι υπερήφανη που είμαι Σλοβένα, είμαι υπερήφανη που είμαι Ευρωπαία. Και είμαι πολύ περήφανη που ως πρωθυπουργός κατάφερα να βγάλω τη χώρα μου από τη μεγαλύτερη κρίση χωρίς καμία βοήθεια. Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι η Σλοβενία κατάφερε να λύσει τα προβλήματά της μόνη της. Διότι τελικά λύνοντας τα προβλήματα των άλλων κοστίζει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι 'αυτό με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι αυτό που καταφέραμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Παρόλα αυτά κάναμε εξαιρετική δουλειά. Αναφερθήκατε και πάλι στο γεγονός ότι παρακολούθησα μια εκδήλωση τιμής για την εθνική μας εορτή. Και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της χώρας μου ήταν παρούσα. Όσο για το τραγούδι στο οποίο αναφερθήκατε, στη Σλοβενία θεωρείται αντιφασιστικό τραγούδι. Νομίζω ότι συμφωνούμε ότι η Ευρώπη βασίζεται σε κοινές αξίες. Γι 'αυτό και δεν χρειάζεται να ζητήσω συγγνώμη για τίποτα σε κανέναν.»