Την κρισιμότητα των επόμενων μηνών για την Ελλάδα υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη δεύτερη ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για δεκαετίες, οδηγώντας την Ελλάδα από τα μνημόνια και τις τρόικες στους κανονικούς, υφοστάμενους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη εθνικής συναίνεσης που -όπως υπογράμμισε- δεν υπάρχει. Παράλληλα, μίλησε και για την ανάγκη εργασιακής ειρήνης, εξαίροντας το κοινό κείμενο με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για αντιπαράθεση της κυβέρνησης, «δύναμης ευθύνης», με «ιδέες, αντιφάσεις, αβεβαιότητες και ανευθυνότητες», προειδοποιώντας ότι επιτεύγματα πέντε χρόνων μπορουν «να χαθούν σε πέντε μέρες».

«Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς επίγνωση και σωφροσύνη» είπε σχετικά, ενώ μίλησε για θετικό απολογισμό της στρατηγικής που εκπόνησε το ΠΑΣΟΚ και στην οποία προσχώρησε, όπως είπε, η ΝΔ και, επ΄ολίγον, η ΔΗΜΑΡ. Η στρατηγική αυτή, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, απέδωσε το πλέονασμα, τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ενώ με το PSI, η εξυπηρέτηση χρέους μειώθηκε κατά 60%, η μέση διάρκεια έπεσε στα 16,5 χρόνια και το επιτόκιο στο 2,1%.
Θέλουμε «απόλυτη προστασία καταθετών και απολύτως ευσταθείς τράπεζες» τόνισε επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εξηγώντας ότι δεν κατέστη εισέτι δυνατή η ολοκλήρωση ενός φορολογικού προγράμματος, λόγω των εκτάκτων και πιεστικών αναγκών που εμφανίσθηκαν την τελευταία πενταετία. Κατηγόρησε εξάλλου όσους μιλούν για διαγραφή χρέους και άλλες παρεμφερείς ιδέες, ότι «θέλουν να ξανακρεμάσουν τη χώρα στα μανταλάκια της διεθνούς ενημέρωσης».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «η συζήτηση στη Βουλή θα επιτρέψει τη συνολική παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχέδιου εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο. Τόσο η απόφαση για επιδίωξη ψήφου εμπιστοσύνης όσο και η αποσαφήνιση των ημερομηνιών εκλογής Προέδρου αποσκοπούν στο να αφαιρέσουν την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλείται εξαιτίας θεσμικών και μικροκομματικών λόγων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ευθύνη από την αντιπολίτευση» σημειώνοντας ότι «η πολιτική αβεβαιότητα, πρόσθεσε, υπονομεύει τη διαπραγμάτευση και την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση».

Τέλος, ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, όπως επιβεβαιώνει ανά εβδομάδα ο πλέον αρμόδιος, ως εκπρόσωπος των δανειστών, κ. Ρέγκλινγκ.