Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου   

Με τον Φώτη Κουβέλη στο τιμόνι, η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει την αυτοτελή και αυτόνομη πορεία της, ως τις εκλογές τουλάχιστον. Αυτό αποφάσισε το 3ο Συνέδριο του κόμματος προκαλώντας… πονοκεφάλους και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε την προεκλογική συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, έστω και αν αντιδρούν η Αριστερή Πλατφόρμα, η ΔΕΑ και αρκετοί άλλοι, ακόμη και στελέχη της Κουμουνδούρου που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι τόσο το ποσοστό που διαφαίνεται ότι θα κερδίσει στις προσεχείς εκλογές- εξηγούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο η εικόνα που θα δινόταν με την αριστερά συσπειρωμένη. Και η εικόνα αυτή εκτιμάται ότι θα έδινε δυναμική, σαφώς μεγαλύτερη από αυτή του ισχνού ποσοστού της ΔΗΜΑΡ.  

Φυσικά υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το σκάφος, αλλά αυτοί δύσκολα θα γίνουν δεκτοί από την Κουμουνδούρου. Ως μεμονωμένες περιπτώσεις, θεωρείται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα, χωρίς να δώσουν πολιτικά οφέλη. Ταυτοχρόνως, το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, όλα δείχνουν ότι δεν θα προσδώσει κάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΔΗΜΑΡ πολύ δύσκολα θα περάσει το φράγμα του 3% ώστε να εκλέξει βουλευτές.  

Η ΝΔ θα ήθελε τη ΔΗΜΑΡ να επιστρέφει στις ημέρες της τρικομματικής κυβέρνησης και να στηρίζει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έστω και με την αίρεση ότι κάτι θα αλλάξει στην ακολουθούμενη πολιτική, γιατί η κυβέρνηση πιστεύει ότι ως τον Ιανουάριο, πραγματικά κάτι θα αλλάξει. Η ομόφωνη απόφαση της ΚΟ του κόμματος να πει «όχι»  στην διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, προβληματίζει την κυβέρνηση, κυρίως γιατί προδιαγράφει αρνητική στάση και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν ότι χωρίς τη ΔΗΜΑΡ, το βάρος θα πρέπει να πέσει στους ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, προκειμένου να βρεθούν- αν βρεθούν, οι 180 ψήφοι που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενδεχομένως γι αυτό έγινε γνωστό ότι στις σχετικές διαβουλεύσεις θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι Δημήτρης Σταμάτης και Μάκης Βορίδης.  

Όλα αυτά, σήμερα. Γιατί με τις μεταμορφώσεις της ΔΗΜΑΡ, δύσκολα μπορεί κανείς να προεξοφλήσει το τι μέλλει γενέσθαι σε τρεις μήνες…