Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Την ώρα που θα ξεκινάει, ώρα 18:00 αύριο στη Βουλή, η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μιλάνο στο πλαίσιο έκτακτης Συνόδου Κορυφής που διοργανώνει η ιταλική Προεδρία με αντικείμενο την ανεργία.

Το ζητούμενο, λοιπόν, στα γαλάζια γραφεία ήταν ποιός θα «αντικαταστήσει» τον Πρωθυπουργό στην εισαγωγή της συζήτησης. Προσοχή, πουθενά δεν προβλέπεται ρητώς ότι ο εκάστοτε Πρωθυπουργός θα πρέπει να «ανοίξει» τη συνεδρίαση. Ωστόσο, αποτελεί κοινοβουλευτική πρακτική να είναι ο ίδιος που αναλαμβάνει να δώσει τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Και, φυσικά, ο ίδιος που «κλείνει» τη συζήτηση τα μεσάνυχτα μετά από τρεις ημέρες. Όμως, όπως προειπώθηκε, ο κ. Σαμαράς θα απουσιάζει. Και συνεπώς ανέκυψε το ζήτημα ποιός θα αναλάβει «αντ' αυτού».

Η αρχική σκέψη ήταν να αναλάβει το φορτίο ο Υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, ωστόσο σημειώθηκε ότι ο ίδιος δεν είναι κοινοβουλευτικός. Ούτε συζήτηση, προφανώς, δεν έγινε για να εκφωνήσει την πρώτη ομιλία ο κ. Γκ. Χαρδούβελης. Τα τελευταία γεγονότα με Λαζαρίδη, η πολιτική απειρία αλλά και οι νάρκες που κρύβονται στην πορεία με την τρόικα λειτουργούν αποτρεπτικά. Πιθανότατα, έπεσε και η ιδέα να ανοίξει τη συζήτηση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος όμως σε λίγες ημέρες δεν θα είναι βουλευτής ενώ είναι αμφίβολο εάν θα ήθελε να σηκώσει τους τόνους της κριτικής έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εν τέλει, ο κλειστός πυρήνας των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά (σε συνεννόηση και με τη Βουλή) κατέληξε στο Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός Υγείας, άλλωστε, είναι εγνωσμένων ρητορικών ικανοτήτων ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με το Μαξίμου, ήδη από την περίοδο που ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συμμετείχε καθημερινά στη χάραξη της γραμμής, όπως στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής. Το πρόβλημα, βέβαια, με την επιλογή Βορίδη είναι ότι ο ίδιος πέραν των ικανοτήτων του έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: έχει «βαριά» ιστορία, είναι από τους ελάχιστους που σε δημόσιες τοποθετήσεις του κάνει λόγο για «δεξιά», αντί για «κεντροδεξιά», ενώ η επιλογή του άνοιξε αυτόματα το γνωστό κύκλο σεναριολογίας μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών, ειδικά από τη στιγμή που ο κ. Βορίδης φέρεται μεταξύ των στελεχών που θα μπορούσαν, σε κάποιο μελλοντικό χρόνο, να διεκδικήσουν ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι ο κ. Βορίδης που θα δώσει τον τόνο της αντιπαράθεσης αλλά και ο ίδιος που στις τρεις ημέρες της συνεδρίασης θα αναλάβει να απαντά, κατά κύριο λόγο, στις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή Βορίδη, ωστόσο, προκάλεσε καραμπόλα με αποτέλεσμα τον... εξοβελισμό του Άδωνι Γεωργιάδη. Ο, επίσης, πρώην βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. άλλωστε έχει, εσχάτως, επιβαρύνει τη δημόσια εικόνα μετά και τις δηλώσεις του για το bank run. Επιπλέον, τη στιγμή που στη Ν.Δ. η ιδεολογική διελκυστίνδα είναι σε πλήρη εξέλιξη, με αρκετούς να ζητούν στροφή προς το κέντρο, το ενδεχόμενο η Ν.Δ. θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή με το δίδυμο Βορίδη, ως εισηγητή, και Γεωργιάδη ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου προκάλεσε έντονο «πονοκέφαλο». Έτσι, αποφασίστηκε (σ.σ. κατά τον ίδιο τρόπο που δεν «χωρούσαν» και οι δύο στην κυβέρνηση) ότι δεν χωρούν και στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος θα σηκώσει ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Τάσος Νεράτζης.