Έντονη ήταν η αντίδραση της Κύπρου στα σχέδια της Τουρκίας για διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αποφασίστηκε η αναστολή των συναντήσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Για την απόφαση της Κυβέρνησης υπάρχει ομοφωνία από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σε σχέση με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις. 

Γ«Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμιά άλλη επιλογή στην Κυπριακή Δημοκρατία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι το Συμβούλιο αρχηγών των κομμάτων «ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επισήμανε ακόμη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις προσπάθειές του για αντιμετώπιση της κατάστασης. Επίσης, πρότεινε το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών να αναλύσει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην περιοχή, ώστε να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και την κάλεσε να προωθήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία όσον αφορά στις προσπάθειες λύσης για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή της Κύπρου, ο πρόεδρος της χώρας καθώς και ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με ευρωπαίους και άλλους αξιωματούχους σε διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε μια προσπάθεια να τους ενημερώσουν για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και να επιτύχουν δηλώσεις στήριξης της Λευκωσίας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα κατέθεσε διάβημα διαμαρτυρίας στον πρεσβευτή της  Τουρκίας στην Αθήνα.