Συνεργασία παραγωγικών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας που παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχειρηματικότητα.

Από το βήμα της ετήσιας διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «η τετραετία των μνημονίων έφτασε την οικονομία σε κατάσταση οριακή» και συμπλήρωσε λέγοντας πως η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης απέτυχε με «με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία, την πραγματική οικονομία και την εσωτερική αγορά».

Εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, λέγοντας πως «μονιμοποιεί τις φοροεπιβαρύνσεις, όπως είναι η "έκτακτη" εισφορά αλληλεγγύης που υποτίθεται πως θα έληγε φέτος, το χαράτσι στα ακίνητα με τη μορφή του ΕΝΦΙΑ, και την τεράστια αύξηση από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης». 

Ειδικά για το τελευταίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ενώ έχει αυξηθεί κατά 1471% από τον Μάρτιο του 2011, η κυβέρνηση τον μειώνει μόλις κατά 30% και πανηγυρίζει».

Ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε πως το κόμμα ετοιμάζεται να κυβερνήσει με σχέδιο. «Όχι για να επαναφέρουμε το χρεοκοπημένο παρελθόν, ούτε για να διαχειριστούμε το απωθητικό παρόν, αλλά για να δημιουργήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματος για τις επιχειρήσεις. 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ βασίζονται στους εξής άξονες

 • Απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων.
 • Θεσμοθέτηση απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος για πέντε έτη. Σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για ριζική τομή και δεσμεύτηκε πως θα παρέχει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και θα επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Διαμήνυσε πως θα φορολογούνται τα κέρδη και όχι η παραγωγή. Προανήγγειλε επίσης «ουσιαστικό φορολογικό έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων με αποτελεσματικό έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών».
 • Διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία. Αυτό, όπως είπε θα γίνει με την ίδρυση Δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας που τη χαρακτήρισε «βασικό κρίκο που λείπει από την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» και που θα διευκολύνει την άντληση και διοχέτευση πόρων προς τη πραγματική οικονομία. Ταυτόχρονα όπως είπε θα παρακάμπτεται το τραπεζικό σύστημα στο οποίο «κολλάνε» σήμερα όλα τα εγγυοδοτικά προγράμματα, επειδή οι τράπεζες δεν χορηγούν, όπως είπε, νέα δάνεια. Για αυτόν το σκοπό σημείωσε πως θα δημιουργηθεί σύστημα διοχέτευσης εγγυήσεων ή εγγυητικών επιστολών μέσω οχημάτων ειδικού σκοπού και με την εγγύηση αξιόπιστου διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού.
  Παράλληλα επεσήμανε πως θα δημιουργηθεί Τράπεζα Ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, αλλά και για τη χορήγηση μικροπιστώσεων προς άτομα και ομάδες που αποκλείονται από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, ενώ θα δημιουργηθεί και ενδιάμεσος οργανισμός για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες.
  Εντός του οργανισμού, συνέχισε, συγκροτείται ξεχωριστός υποτομέας για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, η ρύθμιση των οποίων επείγει ως προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
 • «Νέα σεισάχθεια». Όπως τόνισε, ένα δάνειο θα διασπάται σε δύο μέρη: Σ’ εκείνο που ο δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώσει και στο μέρος που παγώνει για πέντε ή δέκα χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση, χωρίς να διαγράφεται από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, έως ότου βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Και διαγράφονται οι τραπεζικές οφειλές που εμφανίζουν αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής.
 • Ενίσχυση ανταγωνισμού, καταπολέμηση καρτέλ. Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη θεσμική λειτουργική αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναγραφή καθαρών τιμών στα τιμολόγια πώλησης, τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών.
  Παράλληλα σημείωσε πως θα υπάρχουν εντατικότεροι έλεγχοι στους τρόπους διαμόρφωσης των τιμών, με έμφαση στις ενδοομιλικές και τις τριγωνικές συναλλαγές, σε όλο το φάσμα της οικονομίας (μεταποίηση, εμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμός).
 • Αναμόρφωση πτωχευτικού πλαισίου επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως θα αναμορφωθεί το πλαίσιο με ζητούμενο «να φύγει η θηλιά που έχουν σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίες, λόγω της κρίσης, αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους». Όπως τόνισε θα δημιουργηθεί  μηχανισμός εξυγίανσης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης τέτοιων σημαντικών επιχειρηματικών μονάδων, που θα είναι προς όφελος όλων.
 • Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. 

Τέλος ανέφερε και τους τέσσερις βασικούς μηχανισμούς κινητοποίησης επενδύσεων, που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του:

 1. Δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, για την προώθηση αναπτυξιακών έργων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,
 2. Αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ώστε, αντί για οριζόντιες επιδοτήσεις επενδύσεων, να επιδοτούνται στοχευμένα παραγωγικές επενδύσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου μας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση.
 3. Παροχή ρευστότητας, από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και από μη συμβατικά χρηματοδοτικά εργαλεία και
 4. Δημόσιες επενδύσεις, ως ατμομηχανή για τον ιδιωτικό τομέα.