Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Δύο εκ των στενότερων συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά και ο υπουργός υγείας Μάκης Βορίδης έχουν επιφορτιστεί, κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού την βολιδοσκόπηση των ανεξάρτητων βουλευτών, προκειμένου να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η επιχείρηση «180» ξεκινά από την προσέγγιση ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τη ΝΔ και θα συνεχιστεί και στους υπόλοιπους.

Η βασική γραμμή επιχειρηματολογίας των τριών προς τους ανεξάρτητους βουλευτές θα είναι το γεγονός ότι οι πρόωρες εκλογές οδηγούν σε πολιτική αποσταθεροποίηση και την οικονομία σε βεβαιη κατάρρευση.

Παραδείγματα τέτοιων βουλευτών είναι ο κ. Κουράκος και η κυρία Ιατρίδη που ναι μεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης της κυβερνητικής επιλογής για τον πρόεδρο της δημοκρατίας .Στο ίδο μήκος κύμματος κινούνται και οι κ. Κακλαμάνης και Κασαπίδης που επίσης προέρχονται από τη ΝΔ.

Η επιχείρηση «180» θα διαρκέσει σίγουρα μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού καθώς μέχρι τότε ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα των κοινοβουλευτικών συσχετισμών ώστε να αναπροσαρμόσει, αν αυτό κριθεί απαραίττητο την στρατηγική του εως τον Φεβρουάριο.

Γι' αυτό και η επιλογή των τριών προσώπων που αναλαμβάνουν αυτήν την αποστολή δεν είναι τυχαία. Ο Δημήτρης Σταμάτης είναι ο άνθρωπος που διατηρεί καλές σχέσεις με όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές και αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου με την κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων.

Ο Μάκης Βορίδης όντας το προηγούμενο χρονικό διάστημα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος έχει διατηρήσει επαφές με όλους τους βουλευτές που ανεξαρτητοποίηθηκαν από τη ΝΔ την τελευταία διετία.

Τέλος, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι ο μόνος άνθρωπος από το Μέγαρο Μαξίμου που μπορεί να προσεγγίσει τους βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί καθώς ουδέποτε είχε δημιουργήσει κακές σχέσεις με τα υπόιλοιπα κόμματα της Βουλής.