Τη λύπη του για το πάγωμα των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης

Σε δήλωση του με την οποία απαντάει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι είναι καλά γνωστή η σφοδρή του επιθυμία για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού

«Δυστυχώς, όμως, η στάση του κ. Ντερβίς Ερογλου και οι ενέργειες της Άγκυρας τα τελευταία 24ωρα, που πραγματικά διερωτώμαι ποιους προεκλογικούς σκοπούς ή άλλες σκοπιμότητες του κ. Ερογλου εξυπηρετούν, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή» επισημαίνει.

Επίσης, τονίζει ότι ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και η εξεύρεση λύσης θα υποβοηθούσε ώστε το σύνολο του κυπριακού λαού να ωφεληθεί με βάση τις πληθυσμιακές αναλογίες.

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι την ώρα που η ελληνοκυπριακή πλευρά εισηγείται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προκειμένου να δημιουργηθεί νέα δυναμική στον υπό εξέλιξη διάλογο και να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών, η Τουρκία, παραγνωρίζοντας τα οφέλη που και η ίδια θα είχε από τη λύση του Κυπριακού, προχωρεί σε ενέργειες που κατάφορα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης λύσης.

Ο Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε ότι το επιχείρημα για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία δεν συνάδει με τις πραγματικότητες του Κυπριακού.

Ακόμη, χαρακτήρισε «λάθος στάση» την απόφαση Αναστασιάδη για αναστολή των διαπραγματεύσεων. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Έρογλου ισχυρίζεται ότι «η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων αποτελεί μια νέα έκφραση της αποφασιστικότητάς των Ελληνοκυπρίων να αγνοήσουν τα δικαιώματα του "τουρκοκυπριακού λαού"».