Ενεργειακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος με  αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής, Gus Bilirakis.

Ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας. Ειδική αναφορά έκανε στο έργο του αγωγού ΤΑΡ και του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, τους σταθμούς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και τα 12 ευρωπαϊκά προγράμματα Κοινού Ενδιαφέροντος.

Επίσης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ενέργειες που έχουν γίνει για την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με τελευταία την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων των συμβάσεων για έρευνες σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό, καθώς και τις διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις 20 θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, καθώς και τις τρεις χερσαίες, σε Άρτα-Πρέβεζα, βορειοδυτική Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία.