Ολοκληρώθηκε έπειτα από σχεδόν δύο ώρες η έκτακτη σύσκεψη με την τρόικα βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τα «κόκκινα» δάνεια προγραμματίστηκε έπειτα από το ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η αιφνιδιαστική συνάντηση έληξε δίχως να επέλθει συμφωνία, παρότι υπήρξε πρόοδος, με ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ να σημειώνει πως πιθανόν να αλλάξουν κάποια στοιχεία στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ζητάει περισσότερες λεπτομέρειες για το σκέλος της ρύθμισης που θα αφορά στους μεγαλοοφειλέτες και για αυτό το λόγο είναι πιθανόν να τεθούν εκτός 1.000, ώστε να μην καθυστερήσει ο νόμος.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο δύσκολες διότι πρέπει να είναι εξατομικευμένες, ενώ για τις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις είναι εύκολο να υπάρχουν «λύσεις πακέτο».

Έτσι είναι πιθανόν τελικά να διευρυνθούν τα κριτήρια και τελικά να αυξηθεί ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που ετοιμάζεται.

Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένουν ότι τα νομοθετήματα για τα κόκκινα δάνεια, τα επιχειρηματικά και αυτά των φυσικών προσώπων θα είναι δύο.

Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχολίασαν ότι η συζήτηση που έγινε αφορούσε στα σύνολο των επιχειρούμενων ρυθμίσεων, τόσο για τα ληξιπρόθεσμα όσο και για τα κόκκινα δάνεια καθώς οι ρυθμίσεις «πρέπει να κουμπώνουν η μια με την άλλη» όπως είπε.

Οι επαφές θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και όπως σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι αναγκαία η φυσική παρουσία της τρόικας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Έγιναν προσπάθειες να επέλθει άμεση συμφωνία για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων προς Δημόσιο και Ταμεία.

Εκτός του Γκίκα Χαρδούβελη στη σύσκεψη μετείχαν, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού κύριοι Παπασταύρου και Λαζαρίδης και οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι της τρόικας.