current views are: 4

8 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση04:10

Σχέδιο απεμπλοκής κομίζουν στη Λαγκάρντ Χαρδούβελης, Στουρνάρας

«Πρώτον κλείνουμε την αξιολόγηση και, δεύτερον, ανοίγουμε τη συζήτηση για το πρόγραμμα και το χρέος». 

Δημοσίευση 04:10’
αρθρο-newpost

«Πρώτον κλείνουμε την αξιολόγηση και, δεύτερον, ανοίγουμε τη συζήτηση για το πρόγραμμα και το χρέος». 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

«Πρώτον κλείνουμε την αξιολόγηση και, δεύτερον, ανοίγουμε τη συζήτηση για το πρόγραμμα και το χρέος». Σε αυτό τον άξονα κινείται πλέον η ελληνική κυβέρνηση καθώς τα χρονικά και πολιτικά περιθώρια στενεύουν και η ανάγκη εξόδου από την πολύχρονη στενωπό της ύφεσης και των μνημονίων είναι μεγάλη πρώτον για τη χώρα και δευτερευόντως για την ίδια την κυβέρνηση, αφού σε αυτό επενδύει την ίδια την εκλογική της επιβίωση. 

Οι Γκίκας Χαρδούβελης, Γιάννης Στουρνάρας και Στ. Παπασταύρου αναμένεται να μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και να είναι αυτοί που θα επιδιώξουν να μεταφέρουν το ελληνικό σχέδιο απεμπλοκής από την τρόικα στην κ. Κριστίν Λαγκάρντ. 

Αρχικός στόχος είναι να εξηγηθεί σε ανώτατο επίπεδο, όπως έπραξε και ο Αντώνης Σαμαράς προς τους Άγκελα Μέρκελ και Ζ.Κ.Γιούνκερ, τι μπορεί και τι δεν αντέχει να κάνει η ελληνική πλευρά σε αυτό τον κύκλο της αξιολόγησης, ώστε η διαπραγμάτευση με την τρόικα να κλείσει το ταχύτερο δυνατό. Ασφαλιστικό, εργασιακά αλλά όχι μόνον εξακολουθούν και αποτελούν αγκάθια και συνεπώς ζητείται ατλαντική… κατανόηση ότι το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης δεν είναι ανεξάντλητο. Η προσπάθεια που κατεβλήθη, αργά χθες βράδυ, προκειμένου να κλείσει το μέτωπο με τα «κόκκινα δάνεια» και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (σ.σ. αφού το βράδυ της Δευτέρας η τρόικα απέρριψε ως ημιτελές το σχέδιο Δένδια), είναι ενδεικτική της κυβερνητικής βούλησης να περιορίσει κατά το δυνατόν τη λίστα των εκκρεμών ζητημάτων με την τρόικα. 

Παραλλήλως, η συζήτηση θα ανοίξει στα μεγάλα που δεν είναι άλλα από τη συνολική αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος. Οι εκκρεμείς δόσεις του ΔΝΤ, οι συζητήσεις για προληπτικές γραμμές πίστωσης ως… ζώνη ασφαλείας στην ελληνική έξοδο στις αγορές και, φυσικά, το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, υπέρ του κουρέματος του οποίου τάσσεται διαχρονικά το ΔΝΤ και πλέον «ρυθμίζεται» από την δημοσιονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας, θα τεθούν επί τάπητος στη γαλλίδα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Η Αθήνα προσδοκά πολλά από την πλευρά του ΔΝΤ. Άλλωστε, και η Ουάσιγκτον θέλει να απεμπλακεί από την ελληνική περιπέτεια, που άφησε πολλά σημάδια στο Ταμείο. Χαρδούβελης, Στουρνάρας και Παπασταύρου θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν μία δύσκολη ισορροπία, δηλαδή τη συναίνεση του Ταμείου στο ελληνικό σχέδιο (σ.σ. χωρίς την οποία άλλωστε οποιαδήποτε έξοδος στις αγορές θα μοιάζει με την έξοδο του Μεσολογγίου) αλλά και μία συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Δύο εκ των τριών της ελληνικής ομάδας, πάντως, γνωρίζονται καλά με την κ. Λαγκάρντ. Ο Γ. Στουρνάρας και ο Στ. Παπασταύρου διαχειρίστηκαν από την πρώτη ώρα τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ενώ μόλις το περασμένο καλοκαίρι, λίγο πριν τον ανασχηματισμό, ταξίδεψαν incognito στο Παρίσι για να τη συναντήσουν…


σχετικα αρθρα