Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Με τον πιο γλαφυρό αλλά και σαφή τρόπο επανήλθε στον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της διαγραφής του χρέους το οποίο τα τελευταία εικοσιτετράωρα αποτέλεσε ένα ακόμα αγκάθι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού οι απόψεις που εκφράστηκαν από κορυφαία στελέχη ήταν αντικρουόμενες. Επιμήκυνση, πάγωμα, απόσυρση. Τρεις λέξεις που στάθηκαν ικανές να  πυροδοτήσουν  την εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη εποχή. 

Προκειμένου λοιπόν να εξομαλύνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας  τις εσωκομματικές αντιθέσεις που προκάλεσαν οι πολλές και διάφορες απόψεις γύρω από αυτό το θέμα - και τις οποίες εκμεταλλευτικέ αρκούντος η κυβέρνηση  - αποφάσισε να διευκρινίσει μια και καλή πιο δρόμο θα ακολουθήσει το κόμμα του. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι ισχύουν οι απόψεις του συνεδρίου που προβλέπουν την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αφήνοντας ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

«Στην Θεσσαλονίκη είπε ο Αλέξης Τσίπρας δεν πας μόνο από την Λάρισα ,αλλά από πολλούς δρόμους . Μπορείς να πας με αυτοκίνητο, με αεροπλάνο. Το θέμα είναι να θες να πας στην Θεσσαλονίκη.» 

Με τον τρόπο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου ισχύουν οι ίδιοι όμως θα πρέπει να είναι έτοιμοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν  όλα τα ενδεχόμενα. Έχοντας όμως κατά νου τον στόχο στον οποίο θέλουν να φτάσουν. 

Στο θέμα του χρέους αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Αριστερού Ρεύματος Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος βάζοντας στην άκρη της οποίες διαφωνίες έχει με τις απόψεις που έχει εκφράσει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης λέγοντας. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Ποιος άραγε  φόρτωσε στη χώρα ένα γιγάντιο χρέος; Ποιος φόρτωσε  στον ελληνικό λαό ερήμην του, ένα βαθύτατα άδικο χρέος, το οποίο δεν εξυπηρέτησε ούτε τις κοινωνικές, ούτε τις αναπτυξιακές ανάγκες αυτής της χώρας. Σε όλο τον πλανήτη δεν υπάρχει σοβαρός οικονομολόγος, ο οποίος να μην ισχυρίζεται, ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο και μόνο με ένα μεγάλο κούρεμα θα μπορέσει η χώρα να ανασάνει». 

«Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους θα τη διεκδικήσουμε με όλα τα δημοκρατικά μέσα που έχει ένα ανεξάρτητο κράτος»  πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η θέση του κόμματος του την οποία διετύπωσε στην Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του, Αλ. Τσίπρας. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό, αντιμνημονιακό και μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».