Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μπορεί η σημερινή Ευρωπαϊκή Σύνοδος στο Μιλάνο, που είναι σε εξέλιξη, να έχει ως αντικείμενο την απασχόληση, όμως είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει πεδίο «μάχης» μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και των Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι με φόντο τη λιτότητα.

Η Ιταλία ασκεί, το εξάμηνο αυτό, την εκ περιτροπής Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης είχε αναφερθεί, από τον περασμένο Ιούνιο, στην ανάγκη να διεξαχθεί μια τέτοια συνάντηση, με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή.

Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την τόνωση της εργασίας και της ανάπτυξης, δεδομένων των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών ανεργίας που μαστίζουν, κυρίως, τον ευρωπαϊκό νότο.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι ενώπιον των δημοσιογράφων θα παρουσιαστούν Ρέντσι, Ολάντ και Μέρκελ, γεγονός που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Γαλλία αποφάσισε μονομερώς να «αγνοήσει» τις εντολές Βρυξελλών και Βερολίνου για μέτρα στον προϋπολογισμό του 2015, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έγινε άξαλλη, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα λιτότητας. Παράλληλα, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε χθες ότι η Κομισιόν προτίθεται να απορρίψει τον προϋπολογισμό του Παρισιού, ζητώντας μεγαλύτερες περικοπές.

Από πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να ελέγχει τους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης και μπορεί να ζητεί να γίνονται αλλαγές σε αυτούς, αν δεν συμφωνούν με τους στόχους που έχουν οριστεί για το έλλειμμα ή με τις οικονομικές συστάσεις που γίνονται στις χώρες την άνοιξη.

Στις γερμανικές συστάσεις απάντησε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος συμπαρατάχθηκε με το Παρίσι, λέγοντας με νόημα ότι «οι άλλες χώρες δεν είναι μαθητές». Στην επιστολή-πρόσκληση που απηύθυνε προς τους ευρωπαίους εταίρους του για τη σύνοδο, έκανε λόγο για ευκαιρία για μία «πολιτική συζήτηση για την οικονομική κατάσταση».

Χθες όμως, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης θέλησε να στείλει μήνυμα διαλλακτικότητας, τονίζοντας ότι σε ό,τι αφορά την ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης, δεν υπάρχουν βασικές διαφωνίες ανάμεσα στη Γερμανία και τους υπόλοιπους μεγάλους εταίρους της Ένωσης.

Φυσικά, θα φανεί εάν όντως Παρίσι και Ρώμη έχουν διάθεση να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι, ή ενώπιον της καγκελαρίου θα αποδείξουν ότι εκτοξεύουν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα εσωτερικής κατανάλωσης.

Το μήνυμα που θα στείλει ο Αντ. Σαμαράς

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο, δίνει το παρών ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπό τη συνοδεία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί, στην ανάγκη να θεωρηθεί απόλυτη προτεραιότητα η καταπολέμηση της ανεργίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, Γαλλία και Ιταλία πρόκειται να εστιάσουν τις παρεμβάσεις τους στην ανάγκη ενίσχυσης της ευελιξίας και στο ότι οι μεταρρυθμίσεις και η οικονομική εξυγίανση απαιτούν και δυναμικότερη οικονομική στήριξη για να αντιμετωπιστεί ο βασικής σημασίας κοινωνικός παράγοντας.

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν θα εγκριθούν νέα κονδύλια και έκτακτες πρωτοβουλίες χρηματοδότησης ή αν θα χρησιμοποιηθούν μόνον οι πόροι που έχουν ήδη εγκριθεί, όπως ζητά η Γερμανία. Σύμφωνα με παρατηρητές, πάντως, δύσκολα θα μπορέσουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη διάσκεψη.