current views are: 1

8 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση11:46

Σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και φορτισμένο κλίμα

Με σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ άρχισε στη Βουλή, η ειδική τριήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας που θα καταλήξει το βράδυ της Παρασκευής στην ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. 

Δημοσίευση 11:46’
αρθρο-newpost

Με σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ άρχισε στη Βουλή, η ειδική τριήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας που θα καταλήξει το βράδυ της Παρασκευής στην ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. 

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ άρχισε στη Βουλή σημειώθηκε στην πρώτη ημέρα της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Την αυλαία των ομιλιών άνοιξε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης με επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το μνημόνιο τελειώνει ενάμιση χρόνο νωρίτερα» είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι απειλούσε με κρεμάλες την κυβέρνηση.

Απαντώντας στην εισήγηση του κ. Βορίδη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι «παγιδευμένη». «Απ’ ότι είπε ο κ. Βορίδης είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση και αυτό είναι μία ισχυρή ομολογία. Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο για να παραπλανήσει τον κόσμο. Ακούσαμε ισχυρά ψεύδη για την κατάσταση που ζούμε» είπε.

Σφοδρή κόντρα σημειώθηκε ανάμεσα στον κ. Δραγασάκη και στον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη.

Η συζήτηση άρχισε με παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά -που βρισκόταν στο Μιλάνο για τη σύνοδο της Απασχόλησης- για την απουσία του από τη Βουλή.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας σημείωσε πως η κυβέρνηση ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης για να κρατήσει όρθια τη χώρα ρίχνοντας βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψήφος εμπιστοσύνης θα ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να καταστεί διαχειρίσιμο το χρέος, τόνισε από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, που εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας, να διεκδικήσει την αποκατάσταση των λαθών του εξοντωτικού προγράμματος, που μας επέβαλλαν, να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων και να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πελατειακού κράτους, που συντηρεί με τις πολιτικές της».

Από πλευράς των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Γιάννης Δημαράς καταλόγισε υποκρισία στην πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης λέγοντας «πως δεν θα συμβεί αυτό που ισχυρίζονται από την κυβερνητική πλευρά ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης θα τεθεί τέρμα στην προεδρολογία και στην εκλογολογία».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε την ψήφο εμπιστοσύνης ως επιλογή της κυβέρνησης στο πλαίσιο επιχείρησης συσπείρωσης, ενώ τόνισε στόχος της είναι «να την αποσπάσει για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή πολιτική της, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Από τη Χρυσή Αυγή, ο εισηγητής Ηλίας Παναγιώταρος υποστήριξε πως οι διώξεις βουλευτών του κόμματος είναι πολιτικές υπαγορευόμενες από την κυβέρνηση, ενώ για τον Μάκη Βορίδη, δήλωσε πως όταν ήταν 33 ετών, είχε επισκεφθεί τη Χρυσή Αυγή συνοδευόμενος από συνεργάτη του, «οπότε ήταν αρκετά μεγάλος για να ξέρει τι κάνει».

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Θεόδωρος Παραστατίδης τόνισε πως «η κυβέρνηση επιχειρεί να ενσπείρει το φόβο και την ανασφάλεια, προκειμένου να καλύψει την ανεπάρκεια και την ανικανότητά της». 

«Άθλιο τριτοκοσμικό παιχνίδι εξουσίας που καταστρέφει τη σταθερότητα» χαρακτήρισε τα σενάρια περί εκλογών από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Η διαδικασία της συζήτησης

Αύριο θα υπάρξει πρωινή συνεδρίαση 10:30-15:00 και θα συνεχιστεί στις 18:00 μέχρι αργά το βράδυ.

Ο ακριβής αριθμός των βουλευτών που θα μιλήσουν θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί και η σειρά με την οποία θα τοποθετηθούν στο βήμα, από τον αριθμό που θα τους δοθεί από την ειδική κάρτα που χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Πάντως, οι υπουργοί έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν, όποτε αυτοί το κρίνουν σκόπιμο, ενώ αντίστοιχα προνόμια απολαμβάνουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Όπως έγινε γνωστό, στη ΝΔ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ορίστηκε τελικά ο Αναστάσιος Νεράντζης και όχι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θα αναλάβει τα σχετικά χρέη κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Στον ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αφού σε όλες τις μεγάλες μάχες της Βουλής, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναλαμβάνει τα ηνία. 

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, μπορούν και αυτοί να παρεμβαίνουν μετά από δική τους πρωτοβουλία αν και είναι δεδομένο, ότι την κεντρική τους ομιλία θα την κάνουν την Παρασκευή. Το λόγο θα πάρουν ο ένας μετά τον άλλο ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, ενώ τη συζήτηση θα κλείσει ο Αντώνης Σαμαράς λίγο πριν τις 24:00.

Τα μεσάνυχτα και αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία με τη κυβέρνηση να τρέφει ορισμένες ελπίδες ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να δει την πλειοψηφία της να αυξάνει από τους 154 βουλευτές που βρίσκεται σήμερα. 

Μπορεί η σταθερότητα της δικομματικής να μην κινδυνεύει, αφού όλες τις ενδείξεις συμφωνούν ότι κανένας βουλευτής δεν θα πάρει το ρίσκο να καταψηφίσει, ωστόσο όλες οι πλευρές θέλουν να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων. 

Π.Τ.


σχετικα αρθρα