Ένα εικοσαήμερο πριν αναχωρήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος για τις Βρυξέλλες όπου θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως επίτροπος, κατήγγειλε μεγάλες παρατυπίες που γίνονταν εδώ και πολλά χρόνια στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφορικά με το τελευταίο «πάρτι» που έγινε με τα γερμανικά υποβρύχια πιστεύει ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης θα εντοπίσει πολλές παρανομίες που διαπράχθηκαν και ζημίωσαν πάρα πολύ το δημόσιο συμφέρον πλήττοντας παράλληλα και το αξιόμαχο της εθνικής άμυνας.

Ζημία που δεν κοστολογείται εύκολα. Έγκυροι κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μπορεί τους επόμενους μήνες να είναι στις Βρυξέλλες αλλά θα παρακολουθεί τη δικαστική έρευνα στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Από ότι φαίνεται, το θέμα των υποβρυχίων το έχει πάρει προσωπικά και περιμένει να επιστραφούν από τους Γερμανούς και τον Ι. Σάφα στο Ελληνικό δημόσιο πάνω από 450 εκατ. ευρώ. Οι μεθοδεύσεις που υπήρξαν στο πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, τις έχει χαρακτηρίσει εξοργιστικές.

Πληρώναμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για εργασίες που δεν έγιναν ποτέ στα τέσσερα υποβρύχια τα οποία σκούριαζαν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Συγκεκριμένα ο κ. Αβραμόπουλος σε ό,τι αφορά την περίπτωση των υποβρυχίων, τόνισε στην Επιτροπή ότι αποτελεί πρότυπο αποφασιστικών χειρισμών, τολμηρών κινήσεων, καλού σχεδιασμού και σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας. «Ξέραμε ότι πράττουμε το σωστό. Πήραμε τα ρίσκα μας, θέσαμε όλους ενώπιον των ευθυνών τους, δεν μπήκαμε στη λογική των διαπραγματεύσεων και συμψηφισμών, και τελικώς πετύχαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενικής Άμυνας.

Οι ευθύνες δεν διαγράφονται

Σημαντική θεωρείται και η επισήμανση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι
«παραμένει ακέραια, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε, η ευθύνη όσων με πράξεις ή παραλείψεις προκάλεσαν ζημία του Δημοσίου, είτε γιατί δέχτηκαν εταιρικές αντί για τραπεζικές εγγυητικές επιστολές, είτε γιατί αδράνησαν και άφησαν τις εγγυητικές να λήξουν, είτε γιατί δεν μερίμνησαν εξ αρχής να λάβουν εγγυητικές».

Η ιστορία με τις εγγυητικές αποτελεί μεγάλο σκάνδαλο στα εξοπλιστικά προγράμματα. Και αυτό γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπόγραφε συμβάσεις για τις αγορές οπλικών συστημάτων, έδινε τεράστιες προκαταβολές, αρκετά οπλικά συστήματα δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές που έθεταν τα Γενικά Επιτελεία και το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε στην κατοχή του τις απαιτούμενες τραπεζικές εγγυήσεις ώστε να καταπέφτουν όταν δεν τηρούνταν τα προβλεπόμενα και να προστατεύεται έτσι το ελληνικό Δημόσιο.

Ακόμη ενημέρωσε ότι στο νέο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής Αποτίμησης για τα Εξοπλιστικά Προγράμματα, όπως και διάταξη για τη σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανάφερε μεταξύ άλλων στην Επιτροπή , ότι, μπήκε τέλος στην πρακτική των διαιτησιών, «που επιβαρύνει αδικαιολόγητα τα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα του Δημοσίου στις εξαιρετικά δαπανηρές προμήθειες στον χώρο της Άμυνας και εύλογα γεννούσε ερωτηματικά για τη διαφάνεια των κινήτρων. Δεν περιοριζόμαστε όμως σε αυτή τη θεσμική μας παρέμβαση. Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θέσπιση της λεγομένης "ρήτρας διαφθοράς"» τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Έλεγχος και για τα καύσιμα

Ο υπουργός πρόσθεσε, ότι έχει ζητηθεί από τα Επιτελεία να συντάξουν τους όρους για ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό σχετικά με την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της προμήθειας και της κατανάλωσης καυσίμων.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι έδωσε εντολή να επιτραπεί η είσοδος του ΣΔΟΕ σε μονάδες για ελέγχους, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν περιστατικά νοθείας, αλλά και να αποθαρρυνθούν επίδοξοι παραβάτες.

Αναφερόμενος στον τομέα εκκαθάρισης των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, επισήμανε τη δραστική θεσμική παρέμβαση για να εκκαθαριστούν εκκρεμότητες ετών και υποθέσεις που λίμναζαν.

Γ. Κοκ.