Η ψήφος εμπιστοσύνης θα ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να καταστεί διαχειρίσιμο το χρέος, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης.

Όπως είπε, «αποτρέπει παράλληλα σενάρια ανωμαλίας να τινάξουν τα πάντα στον αέρα, την ώρα που είμαστε στην πόρτα που βγάζει τη χώρα μας από την κρίση».

Στην ομιλία του επεσήμανε πως η ψήφος εμπιστοσύνης είναι απάντηση στα «σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούν σε πολιτική ανωμαλία, απάντηση σε αυτούς που δεν διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο τη χώρα την πιο κρίσιμη στιγμή. Σχέδια ανωμαλίας που δεν στρέφονται απλά και μόνο εναντίον της κυβέρνησης, αλλά πλήττουν τη χώρα, την οικονομία, τα συμφέροντα των πολιτών».

Κλιμακώνοντας την επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μιχελάκης επικαλέστηκε διαφορετικές εκτιμήσεις στελεχών του σχετικά με τη διαχειρισιμότητα του χρέους, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «στο ΣΥΡΙΖΑ γίνανε και πάλι σκορποχώρι - χωρίστηκαν πάλι σε συνιστώσες».

Σημείωσε πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα τον «οδικό χάρτη» για τη μείωση της φορολογίας.

«Ξεκινήσαμε με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη μείωση του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης. Στόχος τώρα είναι η σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με μέγιστο το 32% από 42% που είναι σήμερα. Και η μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% που είναι σήμερα. Και η μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους. Και βέβαια η μείωση του ΕΝΦΙΑ, στην εφαρμογή του οποίου έγιναν μεγάλα λάθη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχελάκης.