Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Με ορεκτικό ενόψει της σκληρής πολιτικής μάχης, όχι μόνον κατά την αυριανή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών αλλά, κυρίως, στους μήνες που ακολουθούν με ορίζοντα την επιδιωκόμενη συμφωνία για το χρέος και την προεδρική εκλογή, έμοιαζε η χθεσινή πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός. 

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ από τη μία, ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη λαμβάνουν θέσεις όχι τόσο ενόψει της ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Παρασκευής αλλά ενόψει εκείνης που θα πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου και θα αποδείξει τελικά αν η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την αποφυγή των εκλογών. Και οι δύο πλευρές, άλλωστε, επιδιώκουν να κερδίσουν όχι μόνον τους πολίτες αλλά, κατ' εξοχήν σε αυτή τη φάση, τις «καρδιές» των ανεξαρτήτων της Βουλής και, κυρίως, να επιδιώξουν να διαμορφώσουν ένα τέτοιο πλαίσιο που θα ικανοποιεί τις επιδιώξεις τους. 

Η Νέα Δημοκρατία, μαζί με τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, στοχεύουν εμφανώς να πείσουν για την προοπτικής απεμπλοκής από τα μνημόνια (σ.σ. «βγαίνουμε 1,5 χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε υπολογιστεί» είπε χθες ο εισηγητής της ΝΔ) και, συνεπώς, για τις δυνατότητες σταδιακής αποκατάστασης των απωλειών της 6ετούς ύφεσης και των μνημονίων. Παράλληλα, επιδιώκεται να αποδομηθεί η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και, φυσικά, να αναδειχθεί όχι μόνον ως λαϊκίστικη αλλά ως εξόχως επικίνδυνη για τη χώρα. 

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με... αστική ευθιξία, δείγμα της πρόθεσής του να πείσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Τα στελέχη του εθίγησαν από την... προς εβδομάδων αποστροφή Γεωργιάδη για τις καταθέσεις αλλά και από την (δικαιολογημένη, λόγω συνόδου κορυφής) απουσία του Πρωθυπουργού από τη Βουλή. Ο δε εισηγητής του κόμματος, Γιάννης Δραγασάκης, πέραν της αντιμνημονιακής ρητορείας, έβαλε κατά της κυβέρνησης και στο ζήτημα της διαφάνειας, αφήνοντας βαρύτατους υπαινιγμούς για εξυπηρέτηση συμφερόντων. 

Όπως προειπώθηκε το έπαθλο στην κούρσα των δύο πλευρών, δεν θα είναι η ψηφοφορία της Παρασκευής, όπου η κυβέρνηση αναμένεται να εξασφαλίσει τις 154 ψήφους που ήδη διαθέτει ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιοι βουλευτές που, είτε απέχοντας είτε δηλώνοντας παρών, θα αφήσουν να φανεί οι υπό προϋποθέσεις συμπόρευσή τους στην προσπάθεια εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα θα τύχει ερμηνειών, ουδείς περιμένει ότι από την αυριανή ψηφοφορία θα εμφανιστούν οι «πρόθυμοι» να στηρίξουν Πρόεδρο. Αυτό θα καθοριστεί από το κλίμα των επόμενων εβδομάδων και, φυσικά, από το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβερνητική πλευρά. 

Πέραν των αψιμαχιών που θα υπάρξουν σήμερα αλλά και αύριο το πρωί, το βλέμμα στρέφεται στην βραδινή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών, όπου ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη εξόδου από την εποπτεία της τρόικας, τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και, βέβαια, θα επιδιώξει να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον να λάβει σαφή θέση ποια στάση θα κρατήσει έναντι μίας ενδεχόμενης συμφωνίας της κυβέρνησης για το χρέος. 

Μέχρι τότε, πάντως, το κύριο θέμα στα «πηγαδάκια» των βουλευτών ήταν η πρώτη του Μάκη Βορίδη. Ο βουλευτής Αττικής και υπουργός Υγείας ανέλαβε το βαρύ φορτίο να στοιχειοθετήσει την κυβερνητική θέση, κάτι που, ως γνωστόν, προκάλεσε από εύλογες απορίες μέχρι και δηλητηριώδη σχόλια από γαλάζιους βουλευτές. Η επιλογή Βορίδη, που φέρει ένα σαφές πολιτικό στίγμα το οποίο και επιβεβαίωσε με την ομιλία του στη Βουλή, προφανώς σχετίζεται τόσο με την εκτίμηση που υπάρχει στο Μαξίμου ότι, μετά και τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ, τα όποια περιθώρια προσέγγισης είναι με τους κεντροδεξιούς βουλευτές που υπάρχουν στο κοινοβούλιο, όσο φυσικά και με την πάγια επιδίωξη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να προσεγγιστούν οι ψηφοφόροι που έστρεψαν την πλάτη στη Ν.Δ.