Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποτέ δεν έκρυψε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του τη νεοφιλελεύθερη ταυτότητά του, αν και προσπαθεί για μικροπολιτικούς λόγους να μην τη δείχνει δημόσια στις συνεντεύξεις και στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ. 

Για τους μυημένους στα παρασκήνια των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, ο γόνος της πολιτικής οικογένειας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που είναι στην πολιτική ζωή έξι δεκαετίες, θεωρείται ο πιο καλός συζητητής των πιστωτών. Οι συνάδελφοί του βουλευτές που τον εχθρεύονται, λένε με χολή ότι είναι «ο πιο καλός μαθητής της τρόικας»

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει την…πίστη και την προσήλωσή του στο δόγμα της τρόικας και πολλές φορές έχει δημιουργήσει με τις απόψεις του πολλούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και της κυβέρνησης. 

Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να ενισχύσει το προφίλ του μεταρρυθμιστή και επενδύει στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, έχοντας ως αρχή, όπως έχει πει, «λιγότερο κράτος». 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης όμως προκάλεσε την οργή πολλών και στη ΝΔ όταν πριν δυο εικοσιτετράωρα είπε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών σε σχέση με άλλες χώρες. «Μπορεί να έχουμε 127.000 εκπαιδευτικούς, αλλά έχουμε και 12.500 σχολεία και υπάρχουν περιπτώσεις όπου για έναν μαθητή πρέπει το υπουργείο να στείλει έναν εκπαιδευτικό» ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου

Σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση θέλει κοινωνική ηρεμία και να δείξει στην κοινωνία ότι δεν έχει σχέδια για περαιτέρω απολύσεις, η κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη δημιουργεί αναστάτωση

Η δήλωσή του προβληματίζει, αφού ακυρώνει τόσο τις τοποθετήσεις του ίδιου όσο και τις διαβεβαιώσεις πολλών στην κυβέρνηση, ακόμα και του Πρωθυπουργού, ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις… 

Η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη αναδεικνύει και ένα άλλο θέμα: ότι ο νεοφιλελεύθερος πολιτικός ασπάζεται απολύτως το δόγμα του Σοκ, σύμφωνα με το οποίο απ’ όπου πέρασε το ΔΝΤ, επιλέγει να κλείσει πάρα πολλά νοσοκομεία και σχολεία… 

Η στάση του Κυρ. Μητσοτάκη που έχει πολλές φορές επικρίνει τη σημερινή δομή του κράτους και έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενδέχεται να είναι και προφητική για τα μελλούμενα, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ίσως ανοίγει το δρόμο για νέες απολύσεις. 

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποτελεί το κλασσικό παράδειγμα του υπουργού που ομνύει πίστη στο δόγμα της τρόικας και των πιστωτών που έχουν βυθίσει την ελληνική κοινωνία στο χάος!