Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με τις κόντρες, τις αιχμές και τις αντιπαραθέσεις να δίνουν και να παίρνουν. 

Την αυλαία των ομιλιών άνοιξε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης με επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το μνημόνιο τελειώνει ενάμιση χρόνο νωρίτερα» είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι απειλούσε με κρεμάλες την κυβέρνηση. 

Απαντώντας στην εισήγηση του κ. Βορίδη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι «παγιδευμένη». «Απ' ότι είπε ο κ. Βορίδης είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση και αυτό είναι μία ισχυρή ομολογία. Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο για να παραπλανήσει τον κόσμο. Ακούσαμε ισχυρά ψεύδη για την κατάσταση που ζούμε» είπε.

Ήδη από την έναρξη της συζήτησης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση  σχετικά με την απουσία του πρωθυπουργού και γενικότερα στο διαδικαστικό κομμάτι. 

«Σήμερα αρκεί ένας επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης, ένας φίλος του πρωθυπουργού για να αλλάξει ένας νόμος»  ο κ.  Δραγασάκης  γεγονός που πυροδότησε την έντονη αντίδραση  υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη.

Ο τελευταίος κάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει ονόματα και στοιχεία στη δημοσιότητα, λέγοντάς του: «Ο αντιπρόεδρος της Βουλής διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό. Μία βαριά κατηγορία ή συκοφαντία και είναι στο χέρι του να αποδείξει αν είναι το πρώτο ή το δεύτερο. Ονοματεπώνυμα κ. Δραγασάκη. Μπορεί να έχουμε διαφορές, αλλά ο καθένας έχει μία εκτίμηση για τον κάθε βουλευτή. Σήμερα μας απογοητεύσατε» κατέληξε, με τον κ. Δραγασάκη να απαντά: «Το πότε θα πω τα ονόματα, θα το καθορίσω εγώ. Δείτε τις ρυθμίσεις που έφερνε ο κ. Μπαλτάκος».

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας σημείωσε πως η κυβέρνηση ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης για να κρατήσει όρθια τη χώρα ρίχνοντας βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψήφος εμπιστοσύνης θα ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να καταστεί διαχειρίσιμο το χρέος, τόνισε από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, που εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας, να διεκδικήσει την αποκατάσταση των λαθών του εξοντωτικού προγράμματος, που μας επέβαλλαν, να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων και να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πελατειακού κράτους, που συντηρεί με τις πολιτικές της».

Από πλευράς των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Γιάννης Δημαράς καταλόγισε υποκρισία στην πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης λέγοντας «πως δεν θα συμβεί αυτό που ισχυρίζονται από την κυβερνητική πλευρά ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης θα τεθεί τέρμα στην προεδρολογία και στην εκλογολογία».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε την ψήφο εμπιστοσύνης ως επιλογή της κυβέρνησης στο πλαίσιο επιχείρησης συσπείρωσης, ενώ τόνισε στόχος της είναι «να την αποσπάσει για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή πολιτική της, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Από τη Χρυσή Αυγή, ο εισηγητής Ηλίας Παναγιώταρος υποστήριξε πως οι διώξεις βουλευτών του κόμματος είναι πολιτικές υπαγορευόμενες από την κυβέρνηση, ενώ για τον Μάκη Βορίδη, δήλωσε πως όταν ήταν 33 ετών, είχε επισκεφθεί τη Χρυσή Αυγή συνοδευόμενος από συνεργάτη του, «οπότε ήταν αρκετά μεγάλος για να ξέρει τι κάνει».

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Θεόδωρος Παραστατίδης τόνισε πως «η κυβέρνηση επιχειρεί να ενσπείρει το φόβο και την ανασφάλεια, προκειμένου να καλύψει την ανεπάρκεια και την ανικανότητά της». 

«Άθλιο τριτοκοσμικό παιχνίδι εξουσίας που καταστρέφει τη σταθερότητα» χαρακτήρισε τα σενάρια περί εκλογών από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης από την πλευρά του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ωραιοποιεί και υπόσχεται τα πάντα προκειμένου να κυβερνήσει, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της στην προεδρική εκλογή. 

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα στις 10:30 το πρωί, και θα διακοπεί στις 15:30. Θα συνεχιστεί στις 18:00 μέχρι αργά το βράδυ.