Δεν κάνει βήμα πίσω από τη θέση για μεταρρυθμίσεις η Άνγκελα Μέρκελ και στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής για την Απασχόληση συνέχισε τις πιέσεις προς τη Γαλλία και την Ιταλία να προχωρήσουν σε όσα έχουν εξαγγείλει, παρά τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις. Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας παρουσίασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η χθεσινή Σύνοδος επισκιάστηκε από τις σαφείς διαφωνίες της Γερμανίας με τη Γαλλία και την Ιταλία. Ενδεικτική της έντασης ήταν και η ανακοίνωση του Ματέο Ρέντσι που την εξέδωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης και που ζητούσε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη, ενώ εξέφρασε και την ενόχλησή του για τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες.

«Αν μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια επιτροπή που βρίσκει λάθη στις χώρες μέλη (οι οποίες έχουν) ελεύθερα εκλεγμένες κυβερνήσεις, ίσως σεβόμαστε τους κανόνες της γραφειοκρατίας, αλλά σίγουρα σκοτώνουμε την ελπίδα που μπορεί να προσφέρει η πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαλάρωση λιτότητας ζήτησαν Ολάντ, Ρέντσι – Ούτε να το σκέφτεστε, απάντησε η Μέρκελ

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο ιταλός πρωθυπουργός σημείωσαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει πορεία. Αντίθετα η Μέρκελ υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες μέλη της ΕΕ να ακολουθούν τους κανόνες.

«Η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι η Ιταλία δεν θα κάνει το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Ολάντ υπογράμμισε ότι η ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρώπης θα συνεχίζει να επιβραδύνεται, αν δεν χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί:

«Αν όλοι εφαρμόζουν λιτότητα, κάτι που δεν συμβαίνει στη Γαλλία, θα καταλήξουμε σε μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας».

Παράλληλα ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα του «θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και θα χρησιμοποιήσει όλη την ευελιξία που προβλέπεται» από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της για το 2015.

Ο Ρέντσι ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στην οικονομική πολιτική, ωστόσο επωφελήθηκε της κοινής συνέντευξης Τύπου στο πλευρό της Μέρκελ, του Ολάντ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι για να επαναλάβει ότι η Ιταλία «θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις» στις οποίες έχει δεσμευθεί, επειδή «έχει ανάγκη να αλλάξει».

Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα το βράδυ από την ιταλική Γερουσία, κερδίζοντας τα συγχαρητήρια της γερμανίδας καγκελαρίου και των αξιωματούχων της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε τις δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός εστίασε στα εξής:

-Ενίσχυση συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για το σχεδιασμό συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Όπως είπε, η συγκεκριμένη συνεργασία σφραγίστηκε στη Γενεύη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης για τον Εθνικό Κοινωνικό διάλογο υπό την αιγίδα της ILO.

- Στοχευμένες λύσεις και ανάπτυξη εργαλείων. Στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ​, επεσήμανε «αξιοποιούμε απολύτως τους κοινοτικούς πόρους με πιο έντονες, στοχευμένες, εμπροσθοβαρείς πολιτικές».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά τα πρώτα κονδύλια έχουν αρχίσει να απορροφώνται και «με την υποστήριξη και ΕΕ τρέχει το 2014, ένα μεγάλο πακέτο παρεμβάσεων, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας σε 145.000 ανέργους πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

-«Εγγύηση για τους Νέους». Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως «τα πρώτα χρήματα από τα 170 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη διατεθεί. Απευθύνεται σε σχεδόν 240.000 νέους ανέργους στη χώρα μας, ηλικίας έως 24ων ετών».

-Εφαρμογή του προγράμματος «voucher εισόδου στην εργασία για ανέργους ηλικίας 18 έως 24 ώστε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις». Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση και βασίζεται στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για την ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

-Προώθηση της ανάπτυξης μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρόκειται για το «κλειδί για την επιτυχία μας» και επεσήμανε πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020. «Απαιτείται όμως η ΕΕ να πετύχει μια μεγαλύτερη μόχλευση πόρων μέσω της ΕΤΕπ και άλλων επενδυτικών ιδρυμάτων» συνέχισε.

Τι συζητήθηκε στη σύνοδο

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη σύνοδο εξέτασαν μέτρα για την  ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, μεταξύ αυτών ένα ποσό ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα αποδεσμεύσουν οι Βρυξέλλες το 2014 και το 2015.

Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί μια «εγγύηση για τους νέους», που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2013 και προβλέπει ότι κανένας νέος μικρότερος των 25 ετών δεν θα μένει για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών χωρίς μια πρόταση —για εργασία, εκπαίδευση, πρακτική (stage)— αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή σε περίπτωση που μείνουν άνεργοι.

Ο Ολάντ, αφού αρχικά είχε ζητήσει «20 δισεκατομμύρια ευρώ» και «την απλοποίηση των διαδικασιών», τελικά παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή το σημαντικό είναι «να διατεθούν οι πόροι που έχουν αποδεσμευτεί».