Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου είχε σειρά διμερών συναντήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία επανέλαβε και στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό,τη " θετική " αντίληψή του για την Ελλάδα, λέγοντας ότι " γίνεται καλή δουλειά " και εκφράζοντας " αισιοδοξία " καθ' ότι η οικονομική κρίση είναι διαχειρίσιμη. Ανέφερε μάλιστα ότι με αυτόν τον τρόπο μιλάει για την Ελλάδα και στους ευρωπαίους συνομιλητές του. Τα άλλα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν κατά τη συνάντησή τους, αφορούσαν τις στρατηγικές γύρω από την πράσινη ανάπτυξη, τα θέματα καινοτομίας, ανεργίας στη νεολαία και θέματα παιδείας.

Μίλησαν επίσης και για μια πιό στενή συνεργασία ανάμεσα σε ΟΟΣΑ και Σοσιαλιστική Διεθνή σε θέματα που αφορούν σε μια καλύτερη λειτουργία του κράτους, ήτοι θέματα αναμόρφωσης της γραφειοκρατίας, διαφάνειας, βοήθειας στον πολίτη. Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ο μηχανισμός στήριξης απασχόλησε επίσης τους δύο άνδρες, με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ.Γκουρια έχει πλούσια εμπειρία όχι μόνο ως ΟΟΣΑ από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και ως πρώην υπουργός οικονομικών στο Μεξικό.

Με τον πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την κατάσταση στην περιοχή, τις σχέσεις του Ιράκ με τα γειτονικά κράτη και την σταθερότητα στην περιοχή. Ο Ιράκινος πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα του οδεύει δημοκρατικά προς το καλύτερο, αναφέρθηκε στη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και υπογράμμισε ότι υπάρχει πλέον σταθερότητα ιδιαίτερα στο νότιο μέρος της χώρας.Ο κ. Ταλαμπανί προσκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί το Ιράκ, διευρύνοντας την πρόσκληση και σε έλληνες επιχειρηματίες, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Tον ελληνα πρωθυπουργό ζήτησε να συναντήσει και ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Λιού Τζιέγι, o oποίος μετέφερε προς τον Γ. Παπανδρέου τους χαιρετισμούς Κινέζου προέδρου και πρωθυπουργού που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα. Το κλίμα των διμερών σχέσεων παραμένει ιδιαίτερα καλό και έγινε αναφορά για εντατικοποίηση των συναντήσεων. Στη συζήτηση αναφέρθηκαν επίσης στην ελληνική αλλά στην παγκόσμια οικονομία, ο δε Κινέζος αξιωματούχος χαρακτήρισε ως πολύ ενδιαφέρον Φόρουμ τη Σοσιαλιστική Διεθνή και εξέφρασε την επιθυμία για περεταίρω ανάπτυξη των επαφών.

Ο Γ. Παπανδρέου συνάντησε επίσης και τον νεοεκλεγέντα αρχηγό της αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιγκτάρογλου του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (CHP). Είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πολιτικός μετέχει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και υπήρξε σαφής η επιθυμία του να κάνει ανοίγματα περισσότερα από αυτά του προκατόχου του Ντενίζ Μπαϊκαλ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση στα εθνικά θέματα, στο Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δύο πολιτικοί συνεφώνησαν για μια μεγαλύτερη ανάπτυξη των επαφών ανάμεσα στα κόμματα ΠΑΣΟΚ και CHR.

Ο κ. Παπανδρέου είχε και μια oλιγόλεπτη συνάντηση τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Μογγόλων Khurelsukh Ukhnaa.