Απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς την οικονομική βοήθεια των πιστωτών της, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την απασχόληση στο Μιλάνο, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι επιδιώκει τον τερματισμό της βοήθειας που λαμβάνει η Ελλάδα από το 2010 και την παραίτηση από τις δόσεις των δανείων για την επόμενη διετία.

«Αισθανόμαστε εντελώς άνετα» ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, «η βελτίωση στα δημόσια οικονομικά και τα χαμηλά επιτόκια» έχουν ενθαρρύνει τον κ. Σαμαρά, ο οποίος υπογράμμισε πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει τον τερματισμό της βοήθειας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - που έχουν χορηγήσει 240 δισεκ. ευρώ για δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα - κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώνεται αύριο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο  τερματισμός της εκταμίευσης της βοήθειας δεν θα σημάνει «ένα διαζύγιο» με τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας. «Θέλουμε να γίνει σωστά», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί έναν κατάλληλο ρόλο της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την εποπτεία της οικονομίας της. Ερωτηθείς πόσο βέβαιος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει χωρίς στήριξη, ο πρωθυπουργός απάντησε «απόλυτα».

Ωστόσο, συμπληρώνει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβασή της σε κεφάλαια διάσωσης για το επόμενο έτος.