Σαμαράς: Μπορούμε να τα καταφέρουμε, χωρίς τη στήριξη των πιστωτών

Σαμαράς: Μπορούμε να τα καταφέρουμε, χωρίς τη στήριξη των πιστωτών

Απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς την οικονομική βοήθεια των πιστωτών της, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την απασχόληση στο Μιλάνο, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι επιδιώκει τον τερματισμό της βοήθειας που λαμβάνει η Ελλάδα από το 2010 και την παραίτηση από τις δόσεις των δανείων για την επόμενη διετία.

«Αισθανόμαστε εντελώς άνετα» ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, «η βελτίωση στα δημόσια οικονομικά και τα χαμηλά επιτόκια» έχουν ενθαρρύνει τον κ. Σαμαρά, ο οποίος υπογράμμισε πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει τον τερματισμό της βοήθειας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - που έχουν χορηγήσει 240 δισεκ. ευρώ για δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα - κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώνεται αύριο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο  τερματισμός της εκταμίευσης της βοήθειας δεν θα σημάνει «ένα διαζύγιο» με τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας. «Θέλουμε να γίνει σωστά», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί έναν κατάλληλο ρόλο της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την εποπτεία της οικονομίας της. Ερωτηθείς πόσο βέβαιος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει χωρίς στήριξη, ο πρωθυπουργός απάντησε «απόλυτα».

Ωστόσο, συμπληρώνει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβασή της σε κεφάλαια διάσωσης για το επόμενο έτος.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο