Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Με την τακτική κόμματος εξουσίας το οποίο παρουσιάζει τις προγραμματικές του δηλώσεις θα εμφανισθεί στη τριήμερη συζήτηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνει πίσω του τη "δοκιμασμένη" τακτική της "στιφής" αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, και επιλέγει να παρουσιάσει το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα. 

Στελέχη της Κουμουνδούρου διατείνονται ότι «επί της ουσίας η πρόταση εμπιστοσύνης που κατέθεσε η κυβέρνηση, μας δίνει τη χρυσή ευκαιρία να παρουσιαστούμε ως εν δυνάμει κυβέρνηση», εννοώντας σαφώς ότι αυτή που βρίσκεται στη θέση «οιονεί απολογούμενης» είναι η συγκυβέρνηση. Ουδείς στο ΣΥΡΙΖΑ έχει πεισθεί ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα σταματήσει την εκλογολογία, και δεν τους διαφεύγει, αντιθέτως μάλιστα, ότι ο "εταίρος Ευάγγελος" σήμανε εκλογικό συναγερμό στο ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνουν δε πως " η κίνηση αυτή υποδηλώνει την προσωπική αγωνία του κ. Βενιζέλου αφενός μεν να μην συντριβεί εκλογικά, αφετέρου τοποθετώντας στα ψηφοδέλτια δικούς του ανθρώπους να ελπίζει ότι θα μπορεί να διασωθεί το βράδυ των εκλογών, όταν μοιραία θα τεθεί θέμα διαδοχής". 

Από την άλλη πλευρά, παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ιδιότυπη "μάχη διαδοχής" που εξελίσσεται εντός της Ν.Δ. Ο ορισμός του Μ. Βορίδη ως «αντι -Σαμαρά», δημιουργεί την εικόνα ενός «πρωθυπουργού που στέλνει μηνύματα στο κόμμα του και που ο ίδιος έχει αποφασίσει να στραφεί και επίσημα στην ακροδεξιά». Οι αντιδράσεις από επιφανή στελέχη της Ν.Δ. καταγράφονται στην Κουμουνδούρου και ερμηνεύονται ως «οι πρώτες κινήσεις μιας υφέρπουσας αντίδρασης η οποία ενδεχομένως και σύντομα μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη Ν.Δ.». 

Όσο δε για το ότι ο πρωθυπουργός ανέκρουσε πρύμνα στην περίπτωση του Α. Γεωργιάδη το σχόλιο είναι και σαφές και δηκτικό " δύο ακροδεξιοί στη πρώτη γραμμή, είναι βαρύ φορτίο ακόμη και για τον Α. Σαμαρά". 

«Τελικά ποιος είναι πυλώνας σταθερότητας στην πολιτική ζωή του τόπου» αναρωτιούνται στην Κουμουνδούρου και η απάντηση που δίνουν είναι σαφής «όχι η κυβέρνηση». Εξάλλου μετά την ομιλία του Α. Τσίπρα στην Ένωση Επιχειρηματιών και τα ευμενή σχόλια που εκ των υστέρων απέσπασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα δείχνει ότι δύσκολα μπορεί να αναστραφεί. Και με δεδομένη τη δυσκολία ανεύρεσης των 180 πρόθυμων για εκλογή ΠτΔ, τότε η "ώρα της κάλπης" μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή ενός πολιτικού εικοσιτετραώρου.