Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «τρέχει» κατά τις τελευταίες ημέρες του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας – πριν μετακομίσει στη θέση του Επιτρόπου στις Βρυξέλλες – να κλείσει όσους περισσότερους φακέλους μπορεί. Ένας εξ’ αυτών αφορά στο ζήτημα των προμηθειών. 

Σε σχέση με αυτό, το βασικό μήνυμα είναι ότι νέες προμήθειες δεν μπορούν να γίνουν στην παρούσα φάση. Δεν τις σηκώνει η συγκυρία. «Με τα δεδομένα αυτά, προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων δεν γίνονται» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.  

Η έμφαση θα δοθεί λοιπόν στη συντήρηση και στην αναβάθμιση κορυφαίας ποιότητας υλικού και οπλικών συστημάτων, στην απόκτηση πυρομαχικών και στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων σε τομείς αιχμής. 

Ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο την προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα σταθερό πλαίσιο συντήρησης των οπλικών συστημάτων που διαθέτει η χώρα. Καθώς όμως οι αμαρτίες του παρελθόντος είναι πολλές και υπήρξαν ακόμη και οπλικά συστήματα που αγοράστηκαν χωρίς πυρομαχικά, το κόστος αυτού του προγράμματος πλησιάζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.  

Πέραν αυτών πάντως, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει αποφασίσει να δώσει έμφαση στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία. Η απεμπλοκή του προγράμματος των υποβρυχίων ήταν το πρώτο βήμα. Στο Ναυτικό υπάρχουν άλλα δύο προγράμματα που έχουν προτεραιότητα. 

Το πρώτο είναι η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ που παρά την επιθυμία ορισμένων να κινηθεί η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών Fremm έχει μεγαλύτερη σημασία. Το δεύτερο είναι η αναβάθμιση των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) Ρ3 Orion που είναι απαραίτητα για θέματα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Συνολικά όμως, υπολογίζεται ότι το 25% του πακέτου αφορά σε ανταλλακτικά και συντήρηση. 

Μιλώντας στη Βουλή πάντως, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι έχει καταρτιστεί και το προσχέδιο του 15ετούς προγράμματος προμηθειών που έχει παραληφθεί από το ΓΕΕΘΑ ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και στη συνέχεια να κατατεθεί στο ΚΥΣΕΑ.