Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Εδώ και αρκετές εβδομάδες ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις για ένα προσκλητήριο μίνιμουμ συναίνεσης και συνεννόησης όλων των πολιτικών κομμάτων για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Η εισήγηση αυτή έγινε αρκετές φορές αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ και δύο τουλάχιστον εκ των στενών συνεργατών του υιοθετούν αυτήν την πρωτοβουλία.

Τις επόμενες μέρες θα φανεί αν αυτή η σκέψη θα μετατραπεί όντως σε πολιτική κίνηση από τον Αντώνη Σαμαρά αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Και τοποθετείται χρονικά εκεί γιατί, όπως λένε οι υποστηρικτές αυτής της κίνησης, θα έχει αφενός ψηφιστεί ένας πλεονασματικός προϋπολογισμός, αφετέρου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι επαφές του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού οικονομικών στο εξωτερικό και θα έχει διαμορφωθεί το κλίμα για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.
Με την κίνηση αυτή εξυπηρετούνται οι εξής στόχοι:

Πρώτον – Ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι εκείνος που μετά από πολλά χρόνια θα αναλάβει πρωτοβουλία για μια μίνιμουμ συνεννόησης σε ένα εθνικό ουσιαστικά  θέμα , από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων.

Δεύτερον – Θέτει όλα τα κόμματα και τους αρχηγούς των κομμάτων προ των ευθυνών τους. Και οι πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να απαντήσουν είτε θετικά είτε αρνητικά άμεσα και επιπλέον θα πρέπει να ενημερώσουν και για το σχέδιο διαπραγμάτευσης που θα ήθελαν να ακολουθηθεί για την διευθέτησή του.

Τρίτον – Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ενωτικός ως προς το σύνολό των βουλευτών αφού ζητά αυτό που θα επιθυμούσε το σύνολο των βουλευτών: Συναίνεση.

Τέταρτον – Εμφανίζεται ενωτικός και στο εσωτερικό της ΝΔ αφού εντός και εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας υπήρχαν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι ο Σαμαράς κινείται μόνο στα στενά κομματικά πλαίσια και αμφισβητεί κάθε κίνηση διεύρυνσης ή συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα.