current views are: 3

9 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση16:07

Έντονη αντιπαράθεση στη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης

Σε υψηλούς τόνους και με αρκετές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ολομέλεια της Βουλής​, με τοποθετήσεις υπουργών αλλά και βουλευτών. 

Δημοσίευση 16:07’
αρθρο-newpost

Σε υψηλούς τόνους και με αρκετές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ολομέλεια της Βουλής​, με τοποθετήσεις υπουργών αλλά και βουλευτών. 

Σε υψηλούς τόνους και με αρκετές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ολομέλεια της Βουλής​, με τοποθετήσεις υπουργών αλλά και βουλευτών. 

«Καρφιά» έριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος σε παρέμβαση του, μιλώντας παράλληλα και για «ριζοσπαστική λύση» για τα κόκκινα δάνεια.

Για ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και προσέθεσε: 

«Να μην αφήσουμε αναξιοποίητα τα οφέλη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της οικονομικής σταθερότητας».

Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της αξιολόγησης στους ΟΤΑ υποστηρίζοντας ότι κανένας δήμαρχος δεν νοείται να αρνείται να συμμορφωθεί με τους νόμους που ψηφίζονται, ενώ εξαπέλυσε σφοδρά πυρά στην Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου για το θέμα των απορριμάτων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, στρέφοντας το βλέμμα του στον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως οι πολίτες έχουν κουραστεί να ακούνε υποσχέσεις. «Μετά την ελληνική μνημονιακή τραγωδία περίμενα ότι θα είμαστε σοφότεροι και όχι ότι θα μέναμε κολλημένοι στα ίδια λάθη», τόνισε και προσέθεσε:

«Θέλετε να αφαιρέσετε από τον έλληνα την φιλοδοξία και να τον γυρίσετε στην εσωστρέφεια και την μιζέρια».

«Σταθερότητα για να επιτευχθούν οι μεγάλοι στόχοι της χώρας» ζήτησε ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την ομιλία του και σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν θα πάει μπροστά ούτε με τη σύγκρουση “καλών και κακών Ελλήνων” ούτε με το “εμείς ή εσείς”»

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ζήτησε εθνική συνεννόηση ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εκβιάσει εθνικές εκλογές ενόψει της προεδρικής εκλογής, καθώς φοβάται ότι έως το 2016 τα μνημόνια θα είναι μακρινό παρελθόν και τότε θα ξαναγυρίσει στις παραδοσιακές του ρίζες με τους «μπαχαλάκηδες».

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στην τοποθέτησή της έκανε έκκληση να «μην  πάει χαμένη η προσπάθεια της Ελλάδας και οι θυσίες του λαού».

Πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε και ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης. Επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αμήχανος και δεν μπορεί «να αρθρώσει προγραμματικό λόγο». Τόνισε πως το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες, αποτελεί «ύβρη για τη Δημοκρατία» 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσαντινόπουλος από την πλευρά του, τόνισε πως όσοι επέκριναν, «από καιροσκοπισμό και τακτικισμό», την κυβέρνηση πρέπει «να παραδεχτούν ότι έλεγαν ψέματα για να κολακέψουν το αίσθημα του ελληνικού λαού και να τον οδηγήσουν σε επικίνδυνους δρόμους, που λίγο έλειψε να τινάξουν την χώρα στον αέρα».

«Δεν θα επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες και να επιστρέψουμε στο 2011 ένα βήμα πριν το γκρεμό» ανέφερε στην ομιλία του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός.

Σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ο οποίος προχώρησε σε καταγγελίες για φωτογραφικές ρυθμίσεις προς όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών.

Απάντηση στους ισχυρισμούς του κ. Καμμένου περί φωτογραφικής τροπολογίας για το Ερρίκος Ντυνάν έδωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης που χαρακτήρισε τις αναφορές «κουταμάρες» και «ανοησίες» με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων και εξήγησε πως το Ερρίκος Ντυνάν όφειλε γύρω στα 230 εκατ., στο Δημόσιο, σε ασφαλιστικά ταμεία, στους εργαζομένους, κατάσταση στην οποία είχε οδηγηθεί διότι είχαν κατασχεθεί το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων και δεν μπορούσε να λειτουργήσει. 

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, είχε έντονη αντιπαράθεση το βράδυ με τον προεδρεύων Χρήστο Μαρκογιαννάκη και κατήγγειλε ότι «από τις 18:00 έως τις 22:30 μίλησαν εννέα υπουργοί, ενώ έχει μιλήσει μόνο ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ​, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης». Παράλληλα έκανε λόγο για «πολιτικό στήσιμο της διαδικασίας».

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη κατά την τοποθέτησή της εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε «ποιο είναι το πλάνο του αν η Ευρώπη πει όχι στη διαπραγμάτευση που θα κάνει το κόμμα». Ταυτόχρονα άφησε αιχμές για υπερφορολόγηση. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε πως «μας κατηγορούν ότι δεν συμβάλλουμε στην εθνική συνεννόηση. Πού θα υπάρξει συνεννόηση; Στον ΕΝΦΙΑ; Στη λιτότητα; Στην εξωτερική πολιτική; Γνωρίζετε πως υπάρχει ένα χρέος προς τη χώρα μας, το κατοχικό δάνειο; Ορίστε πεδίο δόξης λαμπρό εθνικής συνεννόησης, ας πάμε όλοι μαζί να το διεκδικήσουμε, να το απαιτήσουμε».

Ο Σπύρος Λυκούδης – που πρόσφατα αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ- ζήτησε τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού «που θα οδηγήσει τη χώρα στην μέταμνημονιακή εποχή».

Από πλευράς ΚΚΕ, η Λιάνα Κανέλλη εξαπέλυσε επίθεση τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά της κυβέρνησης λέγοντας: 

«Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση και όποια άλλη κυβέρνηση ακολουθήσει αύριο το πρωί και πορευτεί στον ίδιο δρόμο, στην ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση, από άλλο μετερίζι, με άλλη στολή και με άλλες τράπεζες».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, τόνισε πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης για το καλό της χώρας εξαπολύοντας πυρά τόσο κατά της ΝΔ όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ:

«Δεν δίνω καμια λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά, δεν κλείνω το μάτι σε κανέναν Τσίπρα».


σχετικα αρθρα