Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Λίγο πριν φύγει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Ευάγγελος Βενιζέλος δρομολόγησε την  παραγγελία πυρομαχικών σε γερμανική εταιρία κόστους 45 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε πρόταση στο ΚΥΣΕΑ, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, που αφορούσε την παραγγελία των 12.000 βλημάτων  των 120 χιλιοστών για τα άρματα μάχης Λέοπαρντ. Η πρότασή του ψηφίστηκε από το τότε ΚΥΣΕΑ.

Η παραγγελία αυτή έγινε στη Γερμανική εταιρία REINMENTALL το 2010 και δεν προέβλεπε να υπάρχει συμπαραγωγή  για το συγκεκριμένο βλήμα με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (!)

Μόλις ήρθε σε γνώση του νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου η εν λόγω παραγγελία, άρχισε ο αγώνας δρόμου και οι διαβουλεύσεις προκειμένου να αλλάξει την αρχική συμφωνία. Στόχος του να υπάρξει συμπαραγωγή και συμμετοχή στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). 

Η REINMENTALL θα μπορούσε βέβαια να μη δεχτεί την οποιαδήποτε αλλαγή  πάνω στο θέμα αυτό, καθώς η συμμετοχή  των ΕΑΣ στην παραγωγή των 12.000 βλημάτων θα μείωνε τα κέρδη της.

Ωστόσο όμως  δεν  ήθελε να προκαλέσει η εν λόγω εταιρία δυσαρέσκεια στην Αθήνα, καθώς έχει αποφασιστεί η υλοποίηση εξοπλιστικού προγράμματος κόστους 160 εκατ. ευρώ που αφορά την προμήθεια 30.000 βλημάτων των 120 χιλιοστών, πάλι για τα άρματα μάχης Λέοπαρντ.

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί και στη Βουλή στην αρμόδια Επιτροπή για τα εξοπλιστικά, η τελευταία πληρωμή στη γερμανική κατασκευάστρια εταιρία των υποβρυχίων έγινε πάλι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ήταν ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ.