Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Ενέκρινε η Ουάσιγκτον τη χορήγηση στρατιωτικού δανείου (τύπου FMS) προς την Ελλάδα ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B που διέθετε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αλλά για άγνωστο λόγο καθηλώθηκαν στο έδαφος το 2009.

Το επιχειρησιακό κενό που δημιουργήθηκε στο Αιγαίο ήταν μεγάλο και κάποιοι τότε «εκβίαζαν» και πίεζαν στο Πεντάγωνο να αγοραστούν καινούργια για να καλυφθεί.

Και όλα αυτά ενώ υπήρχε μία αποθήκη γεμάτη ανταλλακτικά για τα Ρ-3Β αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων (!).

Το δάνειο αυτό χορηγείται από το Κογκρέσο στην Ελλάδα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για αμυντικό σκοπό και για να συμμετάσχει αμερικανική εταιρία. Την παροχή βοήθειας επιδίωκε η Ελλάδα τους τελευταίους οχτώ μήνες και το ζήτημα βρέθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην τελευταία του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον στα τέλη Αυγούστου.

Η αναβάθμιση των πέντε αεροσκαφών θα γίνει από την κατασκευάστρια εταιρία, Lockheed Martin στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ με την οποία συνεργάζεται στενά σε πολλούς τομείς, που έχουν ακόμα και εξαγωγικό χαρακτήρα. Εκτός από τα ανταλλακτικά και τα συστήματα προηγμένης τεχνολογίας με τα οποία θα εφοδιαστούν τα Ρ-3Β, στην Τανάγρα θα υπάρχουν και ειδικοί της Lockheed Martin που θα δίνουν κατευθύνσεις στο προσωπικό της ΕΑΒ.

Το στρατιωτικό δάνειο, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΓΕΝ, θα εξοφληθεί από τη χώρα μας σε βάθος χρόνους ίσως και δεκαετίας.

Το μέγιστο εκτιμώμενο κόστος αναβάθμισης εκτιμάται σε 500 εκατομμύρια δολάρια, αλλά θεωρείται υπερβολικό καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι θα κοστίσει πολύ λιγότερο.

Αρχικά, ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης αποφάσισαν ότι πρέπει να θέσουν σε πτητική κατάσταση άμεσα τα δύο Ρ-3Β και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η αναβάθμιση των άλλων τριών.

Με την αναβάθμιση που θα γίνει σε αυτά θα αποκτήσουν επιχειρησιακή ζωή 15.000 ωρών πτήσης.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν για την χορήγηση του στρατιωτικού δανείου ότι «η εν λόγω συμφωνία θα συμβάλει στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, βοηθώντας να βελτιωθεί η ασφάλεια της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ».